Drágább lett a Széchenyi Gyógyfürdő is
Fotó: Shutterstock

Ennyivel drágul a strandbelépő, a többit tedd hozzá

Még egy hónapig nem emelkedhettek volna a jegyárak az önkormányzati strandokon egy kormányrendelet értelmében. Néhány napja azonban megváltoztatták a rendeletet.


Ne lepődjön meg senki, ha egyik napról a másikra drágább lesz a strandolás

Feloldották az egyébként június 30-ig hatályban lévő jegyáremelési moratóriumot az önkormányzati többségi tulajdonban lévő strandokon. Már most jelentős drágulásra számíthatunk a fürdők pénztáránál – írja a termalonline.hu.

Sok helyen előre készültek a júliusi emelésre, az eltörölt rendelet miatt pedig több strand előre hozhatta a terveit.

Ekkora drágulásra számíthatunk

Azonnal árat emelt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) is. A Széchenyi és a Gellért Gyógyfürdők esetében a szekrényes napi belépő hétköznap 5900-ról 7100 forintra, hétvégén 6200-ról 7600 forintra drágult.

A Rudas Gyógyfürdőbe is többe kerül a belépő. A minden zónás jegy hétköznapokon 5500 forintról 6500 forintra változott, hétvégén pedig 6900 forintról 8500 forintra drágult.

Valamivel kisebb az áremelkedés a Dandár Gyógyfürdőben. Ott a termál belépő ára 200-forinttal nő hétköznapokon 2400-ra, hétvégén pedig 2500-ra.

A Palatinus fürdő esetében különösen nagy a drágulás. A hétköznapi felnőtt belépő 2600-ról 3600 forintra ugrott, hétvégén pedig 3100-ról 4000 forintra.

Vidéken is számítani lehet az emelésre, hiszen a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben például a normál időszakra érvényes felnőtt belépő 4200 forintról 4990 forintra emelkedett, a kiemelt időszakokban pedig 5990 forintra.

Ez állhat az emelés mögött

Korábban EBBEN a cikkünkben írtunk róla, hogy a BGYH áramköltsége egy év alatt 235 százalékkal, a gázköltsége 273 százalékkal emelkedett. A munkaerő megtartása érdekében pedig átlagosan 16,7 százalékkal, a hiányszakmák esetén pedig 20 százalékkal növelték a béreket. A hazai turizmusban egyébként 40 százalékos a munkaerőhiány, ezért különösen fontos a régi dolgozók megtartása.

Jó hír azonban, hogy idén az első negyedévben visszatértek a külföldi turisták a magyar fürdőkbe. Ezért a korábban kalkulált 521,5 ezer vendég helyett az első három hónapban 836 ezren érkeztek. A forgalom növekedése pedig a pénzügyeiken is meglátszik, hiszen az előzetesen várt 2 milliárd helyett 2,7 milliárdos bevételnél jártak március végén. Ezek a számok pedig megközelítik a pandémia előtti utolsó év, 2019 értékeit.

A legnagyobb vonzerejű budapesti fürdők – a Széchenyi, a Gellért és a Rudas – külföldi látogatói közül a franciák vannak a dobogó legfelső fokán, míg az Egyesült Királyság a járványügyi nyitása után stabilan ezüstérmes lett, mögöttük az olaszok, a spanyolok, az amerikaiak és a németek következnek

– számolt be Szűts Ildikó, a BGYH vezérigazgatója.


Ne hagyd ki!