Erre figyelj, ha gerincferdülésre otthon tornáznál
Fotó: Pixabayy

Erre figyelj, ha a gerincferdülés kezelésére otthon tornáznál

Talán kevesen tudják, de a gerincferdülésnek többfajta típusa is létezik, de természetesen megfelelő gyógytornával ez is kezelhető, karbantartható. A gerincferdülés típusát nagyban befolyásolja az életkorunk.


Milyen fajtái vannak a gerincferdülésnek?

A születéskori gerincferdülés a hibás növekedésnek köszönhető. Ez a betegség aránylag ritkán fordul elő, hiszen a csigolyák helytelen fejlődése okozhatja. Több esetben is előfordult már, hogy egyes pácienseknél bizonyos csontok hiányoztak a gerincből vagy a csontok rendeződése nem alakult jól. Mivel a rendellenességet a testünk igyekszik korrigálni, ezért többirányú görbület is kialakulhat az évek során.

A korai gerincferdülés általában oldalirányú és minimum 10 fokos. Ezt a betegség típust kívülről nem is nagyon lehet észrevenni és nagyon sokáig tünetmentesek a páciensek. Gyerekkorban sokkal nagyobb az esély a gyógyulásra, hiszen ekkor még a csontosodási folyamat zajlik és gyógytornával ez a betegség könnyedén korrigálható.

A serdülőkorban bekövetkező gerincferdülésre általában a 10 és 18 éves korosztály hajlamosabb. Ez a korosztály megküzd a hormonális változásokkal és esetleg az egyenetlen növekedéssel is, de elképzelhető, hogy valamilyen genetikai okai vannak a tüneteknek. Mivel ez is egy tünetmentes típusa a gerincferdülésnek, ezért a folyamatos kontroll soha nem árt.

A degeneratív gerincferdülés akkor következhet be, ha a porckorongok kopása elindul és ez vezet majd a gerincferdüléshez.

A gerincferdülés kezelése

A gerincferdülés kezeléséről a Gyógytornászom weboldalán tudhatsz meg még többet, de mi most az otthoni kezelésekről ejtünk pár szót. Mivel a gerincferdülés igen gyakori probléma, ezért az otthoni torna is egy hatékony módszer lehet a felépülésre. Azonban mielőtt belevágnánk az otthoni gyakorlatokba tartsuk be a következő jó tanácsokat:

  • Minden esetben konzultáljunk szakorvossal, ha a tüneteket észleljük magunkon. Kérdezzük meg, hogy a mi speciális esetünkben lehetséges-e az otthoni gyógytorna vagy speciális kezelésre van szükség. Esetleg szükséges-e további vizsgálatokat végezni annak érdekében, hogy megtudjukpéldául a betegség pontos okát és típusát.
  • A tornára készüljünk fel, azaz melegítsünk be. Hasznos, ha ezeket a gyakorlatokat első alkalommal egy szakértő mutatja meg nekünk. Ő pontosan tudja, hogy milyen a helyes testmozgás, a testtartás és a technika.
  • Törekedjünk arra, hogy ne okozzunk magunknak sérüléseket tornázás közben és ha bármikor nagyobb fájdalmat érzünk, akkor azonnal hagyjuk abba.
  • Gerincferdülés esetén fontos a folyamatosság, azaz hatékonyan és rendszeresen végezzük az előre összeállított tornagyakorlatokat.
  • A gyakorlatok végzése közben figyeljünk oda testünk legapróbb jelzéseire is. Ha kellemetlen érzést, esetleg fájdalmat idéz elő a torna, akkor azonnal forduljunk orvoshoz.

Otthoni tornával is hatékonyan gyógyítható a gerincferdülés, de csak akkor, ha ezeket a gyakorlatokat, gyakorlatsorokat pontosan végezzük el. (x)


Ne hagyd ki!