A vírus omikron variánsa felelős az újabb járványhullámért,  ezért fontos a gyostesztek megbízhatósága
Fotó: Shutterstock

Kimutatják a hazai gyorstesztek az omikront? Megszólalt két gyártó

Két jelentősebb, hazai forgalmazású COVID-19 gyorstesztmárka gyártója tette közzé állásfoglalását azzal kapcsolatban, hogy az általuk forgalmazott márka eredményesen jelzi-e az omikron vírus mutációt.


A részletek

Az egyik legjelentősebb hazai gyorsdiagnosztikai eszköz, az e.Diagnosis orrüreg antigén teszt gyártója a Wuhan Easy Diagnosis Co. Ltd. közleményében leírja, hogy bioinformatika elemzés, szimulált mintamodellezés és valós minták alapján, valamint annak megfelelően, hogy a teszt a nukleokapszid protein olyan részeit célozza, amelyek a GISAID (www.gisaid.org) adatai alapján nem mutálódtak, kijelenthető hogy ez a teszt biztonságosan alkalmazható az omikron vírus variáns (B.1.1.529) detektálásában is.

A független németországi Paul Ehrlich Intézet vizsgálata alapján a négy legmagasabb szenzitivitású Európában is forgalmazott nyálteszt egyikének minősített AmonMed nyálteszt gyártója, a Xiamen AmonMed Biotechnology Co. Ltd. a Kínai Tudományos Akadémia Haixi Orvosi Kutatóközpontjának állásfoglalását kérte, amely hasonló módszertannal az Alfa és Delta variánshoz hasonlóan az omikron kimutatására is megfelelőnek tartja az AmonMed tesztjét.

A közelmúltban számos amerikai és nemzetközi gyártó (Abbott, Siemens Healthineers) jelentette be az FDA egyik jelentése kapcsán, hogy eszközeik megfelelően működnek, és képesek az omikron variáns kimutatására.

Az omikron Magyarországon

Az első hazai omikronos fertőzéseket december közepén, a Neumann Labs-ben azonosították. A magyar laboratórium nemrég bevezetett új PCR vizsgálata képes kimutatni minden új koronavírus-fertőzést, és külön kimutatja, hogy a legújabb, omikron-mutáció okozta-e azt. A vizsgálat eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítették.

Idén novemberben a tudósok egy sokszorosan mutálódott koronavírus „szupervariánst” találtak Dél-Afrikában. Az új SARS-CoV-2 vírus omikronnak elnevezett legújabb mutációja, amit a WHO, az Egészségügyi Világszervezet aggasztónak ítélt, azonosítása óta Európa számos országában jelen van már.


Ne hagyd ki!