Meglepő eredményt hozott a demencia és a netezés kapcsolatának vizsgálata
Fotó: Shutterstock

Az időskori netezés csökkenti a demencia kockázatát

Meglehetősen váratlan eredményt hozott egy új, a demencia és az internetezés kapcsolatát vizsgáló kutatás. Úgy tűnik, azoknál az idősebbeknél, akik mértékkel, de rendszeresen bújják a netet, jelentősen csökken a demencia kialakulásának a kockázata.


Csökkentheti a demencia kockázatát a rendszeres, de mértékletes internetezés

Kapcsolatot mutatott ki az internetezés mennyisége és a demencia kialakulásának esélye között a New York-i Egyetem egyik kutatója és annak csapata. Rebecca A. Betensky arról számolt be a Journal of the American Geriatric Society tudományos folyóiratban, hogy a rendszeres, de mértékletes internethasználat a demencia kockázatának szignifikáns csökkenésével járhat.

A tudós és csapata mintegy 18 ezer, 50 és 64,9 év közötti, demenciában nem szenvedő ember egészségügyi adatait vizsgálta átlagosan 7,9 éven keresztül. Közöttük azoknál, akik nem neteztek rendszeresen, nagyjából kétszer akkora valószínűséggel alakult ki idővel demencia, mint azoknál, akik rendszeresen, de mértékletesen használták az internetet. Tehát az is számított, hogy a rendszeres internethasználók mennyi időt töltöttek egy nap a neten. A demencia kialakulásának kockázata azoknál volt a legkisebb, akik napi 0,1–2 órát neteztek.

Azonban a HVG megjegyzi, a kutatók arra is felhívták a figyelmet, mindezek ellenére a túlzott internethasználat növelheti a demencia kialakulásának a kockázatát. Viszont ezen a területen további vizsgálatokat javasoltak.

Négy élelmiszercsoport, amelyek öregíthetik az agyat

Sorolunk négy népszerű élelmiszercsoportot is, amelyek bizonyos esetekben kedvezőtlenül hathatnak az agyra. Akár öregíthetik is azt, és növelhetik a kognitív képességet romlásának az esélyét. Emiatt fontos, hogy mértékkel fogyasszuk azokat. De itt a lista:

Túl cukros ételek: Akár a gyorsabb öregedéshez is hozzájárulhat a túlzott cukorfogyasztás. A túl nagy cukorbevitel fokozhatja az agyi gyulladásokat, amik károsíthatják az agysejteket, így kognitív hanyatláshoz vezethetnek. A cukor számos feldolgozott élelmiszerben, pékáruban és italban megtalálható. Emiatt ezeknek érdemes az egészségesebb alternatíváit választani az étkezésekkor.

Feldolgozott élelmiszerek: Népszerű ételek, de gyakran magas telített és transzzsírtartalmúak. Ezek az élelmiszerek is gyulladásokhoz vezethetnek az agyban, ami kognitív diszfunkciót és agyi öregedést okozhat.

Olajban sült ételek: Magas az egészségtelen zsírtartalmuk. Gyulladásokhoz vezethetnek a szervezetben és az agyban, ami kognitív hanyatlással és a demencia kialakulásának nagyobb kockázatával járhat együtt.

Alkoholos italok: Az alkohol károsíthatja az agysejteket és rosszul hathat az agyműködésre, ami memóriaproblémákhoz és a demencia fokozott kockázatához vezethet. A hosszútávú, jelentős alkoholbevitel agyzsugorodáshoz, kognitív károsodáshoz és más, az agyat érintő problémákhoz is vezethet.


Ne hagyd ki!