Karácsonyi díszkivilágításban tündöklő nosztalgiavillamos Budapesten
Fotó: Shutterstock

Jövő év elején jön az időalapú BKK-jegy, mutatjuk, hogyan működne

Október közepén indította el a szavazást a közösségi oldalán a BKK, amelyben megkérdezte az utasokat, hogy milyen összvonalas, időalapú mobiljegyet szeretnének: 30, 60, vagy 90 perceset. Olyan jegyről van szó, amellyel adott időegységen belül bármikor átszállhat, bármennyit utazhat az ember.


Így működik

Az időalapú jegy lényege, hogy nem kellene minden átszálláskor új jegyet érvényesíteni, csak arra kellene figyelni, hogy a megfelelő időtartamra szóló jegyet váltsa meg az utas az utazás kezdete előtt, írja a Telex. A BKK közösségi oldallán megrendezett szavazás állása szerint a legtöbben, a válaszadók fele 60 perces jegyet szeretne, 30 százalék választotta a 90 percest, 20 százalék pedig a 30 percest.

Mikor vezetik be?

A BKK azt válaszolta a portálnak, hogy az időalapú mobiljegy bevezetése előreláthatóan a jövő év elején várható. Azt, hogy milyen lesz, egyelőre még nem tudják:

A pontos termékkoncepció részleteinek kidolgozása még folyamatban van, dolgoznak a megvalósításán

Hozzátették: az igények pontosabb megismerése céljából további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy az új, időalapú (mobiltelefonról megvásárolható) mobiljegy termékportfóliót kialakítsák.

Arra, hogy mennyibe kerülhet majd az egyórás mobiljegy, a más magyarországi városokban már bevezetett tarifákból lehet következtetni. Debrecenben az előre megváltott jegyek 350 forintba, a járművezetőnél váltottak 450 forintba, az új, 60 perces jegyek pedig 400 forintba kerülnek – ez hasonló a budapesti díjszabáshoz. Tatabányán is van egy órás mobiljegy, ott 280 forintba kerül.

Budapesten 2019. június 1-én vezették be az első, mobiltelefonról megvásárolható mobiljegyeket a ferihegyi gyorsjáratra (900 forintért). 2019. szeptember 1-én bevezették mobilra a 24 órás jegyet (1650 Ft), a 72 órás jegyet (4150 Ft), valamint a Budapest-hetijegyet (4950 Ft); októbertől pedig havi és félhavi bérletet (9500 és 6300 Ft) is lehet mobilról vásárolni.

A szavazás a BKK közösségi oldalán


Ne hagyd ki!