Politikai és szakmai vitákat indított el a főpolgármester több csütörtöki bejelentése. Ezek egy része a budapesti közlekedési helyzet javítására, egy másik csomag pedig az atlétikai világbajnokság megrendezésére vonatkozik.


A főpolgármester forgalomcsökkentő terve

  • Ingyenes lesz a közösségi közlekedés a 14 éven alattiaknak
  • Gyorsítják a felújításokat a Blahán
  • 2022 végére a tervek szerint végeznek a felújításokkal, közben összehangolt építkezés lesz a rakparton
  • Alternatív útvonalakat nyitnak a belvárosban
  • Módosítják a közlekedés rendjét a Nagykörúton az autós forgalom érdekében

Arra még nincs pontos válasz, hogy a 14 évnél fiatalabbak ingyenes utazása mennyibe kerülne, a szaksajtó éves szinten 10 milliárd forintos nagységrendűre becsüli a bevételkiesést.

Karácsony vétója

A főpolgármester azt még délelőtt jelentette be a közösségi oldalán, hogy felkéri a Fővárosi Közgyűlést, vonja vissza a hozzájárulást a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez. Ezt azzal indokolta, hogy az Orbán-kormány a Fudan Egyetem budapesti campusáról szóló törvénnyel megszegte azt a megállapodást, amelyben a Diákváros megépítése volt a feltétele a sportrendezvény támogatásának. Budapest 2018 decemberében nyerte el a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát, ami 2019 őszén került először veszélybe az önkormányzati választásokat követően. Akkor a főváros újdonsült ellenzéki vezetése öt feltételhez kötötte hozzájárulását, amiben végül meg is egyezett a kormánnyal.

A kormány úgy reagált, hogy Karácsony Gergely nyilatkozata komolytalan, a főpolgármester egyértelműen a fővárosban uralkodó dugókról és a közlekedési káoszról akarja elterelni a figyelmet.

Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó szerint a magyar és a nemzetközi atlétikának is óriási veszteség lenne, ha Budapest mégsem rendezné még a 2023-as atlétikai világbajnokságot. A sportoló az Indexnek azt mondta,

Nagyon sajnáltam, amikor meghallottam a hírt, főleg azért, mert megint kicsit úgy érzem, politikai eszközként került elő az atlétikai világbajnokság. Nem kellene a sportot ebbe belekeverni. Amennyire örültünk sportolóként a rendezésnek, annyira örülünk neki most is, és bízunk benne, hogy lesz vébé Budapesten. Az egész magyar sport, az atlétikai család erre számít, és változatlanul bízom benne én is


The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

Szegénységi csúszdán a magyar nyugdíjasok, mi lehet a megoldás?

Minden magyar nyugdíjas egy szegénységi csúszdára kerül, amint megállapították a nyugdíját – mondta a Portfolio-nak Farkas András nyugdíjszakértő, aki néhány megoldási javaslatot is ismertetett.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Ha zavarnak a szeméthegyek, itt és most te is tehetsz ellenük, mutatjuk

Hétfőtől lehet regisztrálni a legnagyobb belföldi hulladékgyűjtő eseményre, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra - mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Mutatjuk, hol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Orbán Viktor elmondta, mikor és hogyan kapnak vissza 600 milliárdot a családok

Az oltás működik, Magyarország működik – mondta a kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitásaként. A miniszterelnök több fontos intézkedést is bejelentett, ezeket foglaljuk össze.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!