Enyhítene a fővárosi közlekedési káoszon a főpolgármester
©anderm/123RF.COM

Karácsony bemutatta forgalomcsökkentő tervét, megvétózná az atlétikai vb-t

Politikai és szakmai vitákat indított el a főpolgármester több csütörtöki bejelentése. Ezek egy része a budapesti közlekedési helyzet javítására, egy másik csomag pedig az atlétikai világbajnokság megrendezésére vonatkozik.


A főpolgármester forgalomcsökkentő terve

  • Ingyenes lesz a közösségi közlekedés a 14 éven alattiaknak
  • Gyorsítják a felújításokat a Blahán
  • 2022 végére a tervek szerint végeznek a felújításokkal, közben összehangolt építkezés lesz a rakparton
  • Alternatív útvonalakat nyitnak a belvárosban
  • Módosítják a közlekedés rendjét a Nagykörúton az autós forgalom érdekében

Arra még nincs pontos válasz, hogy a 14 évnél fiatalabbak ingyenes utazása mennyibe kerülne, a szaksajtó éves szinten 10 milliárd forintos nagységrendűre becsüli a bevételkiesést.

Karácsony vétója

A főpolgármester azt még délelőtt jelentette be a közösségi oldalán, hogy felkéri a Fővárosi Közgyűlést, vonja vissza a hozzájárulást a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez. Ezt azzal indokolta, hogy az Orbán-kormány a Fudan Egyetem budapesti campusáról szóló törvénnyel megszegte azt a megállapodást, amelyben a Diákváros megépítése volt a feltétele a sportrendezvény támogatásának. Budapest 2018 decemberében nyerte el a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát, ami 2019 őszén került először veszélybe az önkormányzati választásokat követően. Akkor a főváros újdonsült ellenzéki vezetése öt feltételhez kötötte hozzájárulását, amiben végül meg is egyezett a kormánnyal.

A kormány úgy reagált, hogy Karácsony Gergely nyilatkozata komolytalan, a főpolgármester egyértelműen a fővárosban uralkodó dugókról és a közlekedési káoszról akarja elterelni a figyelmet.

Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó szerint a magyar és a nemzetközi atlétikának is óriási veszteség lenne, ha Budapest mégsem rendezné még a 2023-as atlétikai világbajnokságot. A sportoló az Indexnek azt mondta,

Nagyon sajnáltam, amikor meghallottam a hírt, főleg azért, mert megint kicsit úgy érzem, politikai eszközként került elő az atlétikai világbajnokság. Nem kellene a sportot ebbe belekeverni. Amennyire örültünk sportolóként a rendezésnek, annyira örülünk neki most is, és bízunk benne, hogy lesz vébé Budapesten. Az egész magyar sport, az atlétikai család erre számít, és változatlanul bízom benne én is


Ne hagyd ki!