Jöhetnek újabb szigorítások a járvány miatt

A vakcináció mértéke több hét múlva éri el azt a szintet, ami megfékezhetné a felfutást. Addig szükség lehet szigorításokra is. Ezt mondta az emberi erőforrások minisztere egy lapinterjúban.Nagyon sokféle lehetőség van. Ha azt tekintjük, hogy a járványügyi szigorítások maximuma 100 százalék, akkor a jelen pillanatban életben lévő szigorítások ennek a 70 százalékát teszik ki. Sok példa van a világban, mit lehet még tenni: iskolákat bezárni, előre lehet hozni a szünetet vagy meg lehet hosszabbítani az időtartamát erre a kritikus néhány hétre. Az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartása mellett lehet az egyéb boltok nyitva tartásán is szigorítani. Ennek mintájára még sok minden más is lehetséges

-mondta a Blikknek Kásler Miklós.

Nem új az ötlet 

Meg kell fontolni a plázák és az iskolák rövid időre történő bezárását a jelenlegi járványhelyzetben. Erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője beszélt a múlt héten a Hír TV-nek.

Galgóczi Ágnes elmondta, az új vírusmutációk agresszív terjedése miatt csökkenteni kell az emberek közötti kontaktusok számát, és már egy kéthetes zárás is komoly eredményeket hozhat. A szakember szerint az általános iskolákban is digitális oktatásra kellene átállni, hiszen a fertőzés a gyerekek között is gyorsan terjed.

A közösségek találkozását kell csökkenteni, rendezvényeket már rég nem tartunk, de például az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra lehetne korlátozni azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva

-mondta az osztályvezető, hozzátéve, hogy az iskoláknál most elég lenne egy kéthetes periódus a távoktatásra, ezalatt a védőoltásokkal nagyon gyorsan tudnának haladni. A kormány folyamatosan nyomon követi a helyzetet, március 15-ig biztosan fenntartja a jelenlegi szigort.

A friss adatok

Az elmúlt 24 órában 2764-en fertőződtek meg koronavírussal Magyarországon, ezzel 435 689-re emelkedett a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma – írja a koronavirus.gov.hu. Meghalt 130 beteg, utoljára december 31-én számoltak be ennyi halálos áldozatról.

Ne hagyd ki!