Egy férfi leveszi a maszkot
Fotó: Shutterstock

Semmit nem tanultunk a koronavírus-járványból?

A koronavírus járvány állandó beszédtémává tette az egészségügyi innovációt és a megelőzés fontosságát. De nagyon gyorsan felejtünk, erről beszélgettett a hamuesgyemant.hu Dr. Kulin Dániellel és Kövesi Tiborral, akikkel a HiQ Connect rendezvényen is találkozhatunk.

Azt szoktuk mondani, hogy a politikai emlékezet nagyon rövid. Én most azt látom, hogy az egészségügyi emlékezet még rövidebb! Gyakorlatilag amint letettük a maszkot, el is felejtettük, hogy a prevenció és az egészségünk milyen fontos, és azonnal úgy kezdtük élni az életünket, mint a járvány előtt. Ez szerintetek is így van, vagy láttok változást?

Kulin Dániel: Számszerű adatokat nem tudok mondani, de az látszódik, hogy a prevenciós módszerek, a fitnesz és életmód applikációk letöltési számai nagyon visszaestek. Ez nem meglepő, ám annyit biztosan tanultunk a pandémia alatt, hogy a telemedicina működik. Kipróbáltuk és bár az emberek jobban szeretnek személyesen találkozni, legalább tudjuk, hogy van más megoldás is.

Kövesi Tibor: Egyetértek Dániellel és még egy dologgal egészíteném ki. A koronavírus járvány megmutatta a betegségek természetét. Hogy egy vírus milyen „intenzíven” és elképesztő sebességgel tud terjedni. A pandémia előtt teljesen megszokott, sőt akár kimondatlan elvárás is volt, hogy betegen is bejárjunk dolgozni. Ma már sokkal elővigyázatosabbak vagyunk, és már nem feltétlenül tartjuk jó ötletnek emberek között mászkálni, ha betegek és főként fertőzőek vagyunk. Úgyhogy lehet túl optimista vagyok, de én azért látok viselkedésbeli változásokat.

Kövesi Tibor, a Roche Magyarország stratégiai és szervezetfejlesztési vezetője. A Roche a világ egyik vezető biotechnológiai vállalata, tavaly ünnepelte 125 éves évfordulóját és Magyarországon is lassan negyven éve van jelen. „Azért dolgozunk, hogy a betegek minél hamarabb hozzáférhessenek azoknak a gyógyszerekhez, terápiákhoz és diagnosztikai megoldásokhoz, amik segítenek abban, hogy hosszabb és jobb minőségű életet éljenek.”

Kulin Dániel, az E-MED4ALL Kft. egyik alapítója. „A Roche-al szemben mi még csak nemrég kezdtük, 2018-ban alakult a cég. Ugyanakkor nekünk is hasonló küldetésünk: különböző technológiai innovációkkal minél jobbá akarjuk tenni az emberek életét. Hárman alapítottuk a céget, két orvos – ezek közül én vagyok az egyik – és egy villamosmérnök. Alapvetően pulzushullám elemzéssel foglalkozunk, amit egy jól ismert pulzoximéterből nyert adatokkal végzünk. Ebben az adatsorban igazából nagyon sok információ van a szív-érrendszer működéséről, amit ma kidobunk az ablakon, nem használunk, nem hasznosítunk, holott ott van az adat. Mi arra hoztunk létre egy platformot, hogy ez az adat hasznosítható legyen, és különböző betegcsoportokról diagnosztika és otthoni monitorizálást lehessen végezni, kezdve a várandósoktól, a magas rizikójú várandósoktól, a covidos és posztkovidos betegeken keresztül egészen a krónikus szívrendszeri betegekig.

Hogyan kapcsolódtok a HiQ Connect rendezvényhez? Milyen szerepetek lesz majd június 7-én és 8-án?

Kulin Dániel: Mi már egy ideje ismerjük egymást az HiQ Globallal. Ők üde színfolt a startupokat segítő ügynökségek világában, főleg kelet-ázsiai piacokra vannak becsatornázva, és ott próbálják segíteni a mi előrelépésünket is. Ez a rendezvény pedig abból a szempontból különleges, mert egyrészt bemutatkozási lehetőségeket kapnak a közép-európai befektetők és startupok, valamint a távoli, a szingapúri résztvevők is, másrészt rengeteg networkingre van lehetőség.

Kövesi Tibor: A Roche alapvetően társrendezőként vesz részt a programban. Nagyon fontos számunkra az innováció, de még fontosabb, hogy ezek az innovációk eljussanak az emberekhez. A startupokból iszonyatosan jó ötletek indulnak, és nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy ezek ne elszigetelten legyenek jelen, hanem a teljes ökoszisztémában és partnerségekben gondolkodjunk. Az HiQ Connect alapvetően egy ilyen platform, és örömmel segítünk ilyen kezdeményezések létrejöttében

A rendezvényt online is lehet majd követni holnap ezen a linken!

A HiQ Connect rendezvényen lesz egy blokk, amelyben nem a sikerekről, hanem a kudarcokról beszélnek a cégek. Igen tudom, néha nehéz feltépni a sebeket, mert örülsz, hogy túlélted, vagy túlélte a cég, de ha nem elemzed ezeket a helyzeteket, akkor nem tudsz tanulni belőle.

Kulin Dániel:

Nekünk a siker és a kudarc az életünk. És mindaddig, amíg nincs meg az exit, addig ott lebeg a kudarc réme felettünk.

Nekünk az egyik ilyen nagy kihívás a priorizálás. Egy startup életében végtelen opcióból áll a jövő. Nyilván nagyon picike vagy és kvázi végtelen a piaci lehetőség, ahol mondjuk a technológiád alkalmazható. Ilyenkor rá kell állnod valamelyik útra és a piaci visszajelzések alapján kiderül, hogy jól választottál-e. Pláne akkor nehéz a priorizálás, ha több alapító van és mindenki egy kicsit máshogy látja a világot. De bízunk benne, hogy az élet és a piac értékelni fogja végül a döntéseinket és sikerül a célunk: innovációnkkal jobban vigyázni az emberek egészségére és így életükre.

A teljes interjút IDE kattintva tudja elolvasni!


Ne hagyd ki!