Vass János Hollandiában mutatja be a PigBrothert

Vass János Hollandiában mutatja be a PigBrothert

Fotó: PigBrother

Videó és képek alapján pontos súlyadatot kapunk ettől a magyar innovációtól

Egy magyar startup saját fejlesztésű szoftverével egyszerű, de nélkülözhetetlen megoldást nyújt a sertéstartók egyik problémájára. A PigBrotherrel, a HiQ Connect rendezvényen, június 7-én élőben is találkozhatunk, most az alapítóval Vass Jánossal beszélgettünk.


Mutasd be kérlek a cégedet, hogy mivel foglalkoztok pontosan!

Mi vagyunk a PigBrother Kft. és nagyon leegyszerűsítve mi kamerakép vagy fényképek alapján meg tudjuk mondani a sertések valós idejű súlyát, ezáltal súlyváltozását, napi súlygyarapodását, heti súlygyarapodását. Ilyen mesterséges intelligencióval működő rendszer eddig még nem volt az ágazatban és nyilván ezeket az adatokat szoftveres formában visszük a gazda elé. Ebből ő következtetéseket tud leszűrni, sőt olykor-olykor már mi is tanácsot adunk neki, hogy a megfelelő döntéseket tudja meghozni.

A PigBrother fejlesztése Győrffy Balázsnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének a figyelmét is felkeltetteFotó: PigBroher

Honnan jött az ötlet?

Egy állatorvos ismerősömmel beszéltem sörözgetés közben, kíváncsi voltam, milyen problémákat tudunk megoldani az informatika segítségével az állattartásban. Azt mondta, ha megoldjuk, hogy a sertéseket súlygyarapodását mindenféle macerálás, mérés, mérlegre tuszkolás, elkapás nélkül, követni lehessen, az a piacon is hasznosítható megoldás lenne. Nyilván visszamentem az én drága kollégáimhoz, és mondtam, hogy akkor ez a feladat, ilyet tudunk-e csinálni. Kiderült, hogy igen, hát elkezdtünk kutatni, fejleszteni, sőt egy K+F pályázatot is nyertünk. Ez volt négy éve, és mára odáig jutottunk, hogy megvalósult és működik. Jelenleg 99 százalékos pontossággal tudunk súlybecslést adni sőt vannak már ügyfeleink is.

Akkor előrébb jártok, mint a legtöbb startup.

Igen, igen, nem csak ötletünk van.


A PigBrother cspat a telepenFotó: PigBroher

Miért tartjátok fontosnak, hogy elmenjetek egy startup rendezvényre?

Nyilván mindig jó egy ilyen rendezvényen megjelenni. Egyrészt jár mellé publicitás, másrészt rengeteget tudunk tanulni másoktól, mit-hogyan csinálnak. Mi azért alapvetően elmondhatjuk, hogy eddig úgymond „saját zsírból” jutottunk el, tehát saját magunk finanszíroztuk a működésünket, a kutatásainkat, mindent. Viszont azt vettük észre, A HiQ Connect Budapest-en olyan európai és távol-keleti befektetők jelennek meg, akik a PigBrotherben láthatnak üzleti lehetőséget. Minket a HiQ Global vezetője, Juhász Ádám kért fel, vele most már dolgozunk egy ideje. A HiQ Global elsősorban a partnerekkel való tárgyalásban és a piacra történö kilépésben segít nekünk.

Ha többet szeretnél megtudni a PigBrotherről és még kilenc, hasonlóan innovítív agrár startupot ismernél meg, regisztrálj a rendezvényre!

Egy kis telep is megengedheti magának ezt a fejlesztést?

Nagyon vegyes az ügyfélkörünk, aki érdeklődik irántunk. Vannak egyébként nagyon kicsi és viszonylag alacsony sertésszámmal dolgozó telepek, amelyekben a vezető felismerte ennek fontosságát. Maga a technológia az nem méregdrága. Mi arra törekedtünk, hogy a pár száz eurós kamerával is kompatibilisek legyünk. Tehát itt nem kell egy sok százmilliós beruházásra gondolni.

Miért fontos a súly pontos megállapítása?

Több szempontból is. Egyrészt a vágóhidak elvárnak egy sztenderdet, ez általában 120-130 kiló. Ha a gazda ebben a tartományban viszi oda a disznókat, akkor prémiumot kap. Ezt a prémium arányt, mely 50-70 százalék szokott lenni, jelentősen tudjuk javítani. Másrészt a súlygyarapodás figyelése segíti a takarmányozás beállítását, ez óriási segítség. A lelassult és a felgyorsult hízást is fontos látni a telepen. Ha mindezt napra pontosan tudjuk, akkor azonnal tudunk alakítani a takarmányösszetételen.

Ne hagyd ki!