Az év második Szupermenta tesztjén 23 barackpálinka került górcső alá. A Nemzeti Élelmiszerlánc -biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei laboratóriumi és nyomonkövetési vizsgálatokat végeztek, illetve a jelölések szabályszerűségét is ellenőrizték.


​A mérték érték!

Jó hírünk van: a laboratóriumi vizsgálatok alapján biztonsággal fogyasztható valamennyi barackpálinka! Ez azt jelenti, hogy az összes vizsgált pálinka alkohol-, metanol-, etil-karbamát-, illetve illóanyag-tartalma a jogszabályi előírásoknak megfelelő értéket produkált. Sajnos a barackpálinkák minőségi mutatóinak hatósági vizsgálata szomorúbb eredménnyel zárult, ugyanis két derék pálinka elesett ezen a teszten. Egyik esetében sem fedte a valóságot a címkén feltüntetett alkoholtartalom, az egyiknél magasabb volt, a másiknál pedig alacsonyabb – derült ki a laboratóriumi vizsgálatokból. Sőt, hogy fokozzuk a helyzetet, ezen termékek esetében a gyártmánylapok hitelesítésében is találtak kivetnivalót a szakemberek. Ezek azt eredményezték, hogy a gyártóknak ki kellett vonniuk a termékeiket a forgalomból, illetve visszagyűjteniük a kereskedelemből a pálinkákat.

​Fontos az indoklás

Ha a termékünket prémium pálinkaként szeretnék forgalmazni, és ezt fel is tüntetjük, akkor azt a címkén meg is kell indokolnunk, hogy miért került jogosan a prémium jelölés a termékünkre. Ez az indoklás az egyik gyártó esetében elmaradt, erről értesítette a Nébih a gyártót, illetve felszólították annak javítására. További két gyártó esetében pedig a gyártmánylap hitelesítésével akadtak problémák. Nyomonkövethetőség szempontjából két ital esetében merült fel probléma. Az ebben érintett két üzletlánc élelmiszerlánc-felügyeleti bírságban részesült, összesen 100 000 forint értékben. Minden érintett gyártó együttműködő volt, a korábban említett két terméken kívül nem került más kivonásra a forgalomból.

​Pálinka-dobogó

Kedveltségi vizsgálaton is átestek a barackpálinkák. Laikusok és szakértők is részt vettek a kóstolásban, az ő pontszámaik alapján így alakul az első három helyezett rangsora:

  1. Agárdi Miraculum kajszibarack
  2. Nobilis kajszibarack
  3. Márton és lányai kajszibarack


The Conversation

Friss

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!