Bukás a gyorskorcsolya pályán
Fotó: Shutterstock

Bukhatják a Liu fivérek az olimpiai életjáradékot

Az olimpiai bajnok Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához – jelentette be a szövetség. A folyamat vége az lesz, hogy a testvérek nem magyar színekben indulnak a világversenyeken. Jár-e nekik magyar olimpiai járadék, ha ez megtörténik?


A hvg.hu felidézi, ez a kérdés utoljára akkor került napirendre, amikor tíz éve Janics Natasa azt tervezte, hogy újra szerb színekben sportolna, most pedig Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang országváltási kérelme miatt kerül elő.

Egy olimpiai érmes a 35. születésnapja után kap járadékot az államtól – azaz Liu Shaolin Sándor 2030-ban, Liu Shaoang 2033-ban lenne jogosult rá. A járadékot minden évben az előző évi bruttó átlagkereset alapján számolják ki, ez idén 438 800 forint. Az olimpiai bajnoki cím után ekkora összeg jár, az ezüstérmekért ennek a 70 százaléka, a bronzért a fele. Vagyis Liu Shaolin Sándor a 2018-as arany- és a 2022-es bronzérme után a mindenkori bruttó átlagkereset másfélszeresét, Liu Shaoang a két arany- és két bronzérme után összesen a tripláját kapná havonta 35 éves kora után.

Csakhogy úgy tűnik, bukhatják ezt a pénzt, ha kínai színekben versenyeznek tovább. A sporttörvény ugyanis az olimpiai járadék feltételeként szabja meg a magyar állampolgárságot is. Mégpedig úgy, hogy nem elég, ha valaki akkor magyar állampolgár, amikor megnyeri az olimpiát, a pénz utalásának időpontjában is annak kell lenni.

Annak idején Janics Natasa számára ez nem okozott volna problémát, szerb–magyar kettős állampolgárság ugyanis létezik, Kína azonban nem ismeri el a kettős állampolgárságot.

Arról itt olvashatsz, hogy Liu Shaolin Sándornak mennyibe került a pekingi olimpián elveszített aranyérem az 1000 méteres döntőben. A sportoló nyert, de szabálytalanságok miatt elvették tőle a győzelmet. (Nyitóképünk illusztráció)


Ne hagyd ki!