A lipicai ló Szilvásvárad egyik büszkesége
Fotó: Shutterstock

Videó a hóban viháncoló, milliókat érő lipicai lovakról, ne hagyd ki!

Az első hónak örülő, abban játszó lipicai méneséről osztott meg látványos videót az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad a napokban. A videó remek apropót szolgáltatott nekünk ahhoz, hogy utánajárjunk, mennyibe kerülnek manapság a nemes állatok, illetve mennyit kell költeni rájuk, ha valaki nyeregbe szállna.


Nem olcsó a lipicai

A szilvásváradi Állami Ménesgazdaság osztott meg a napokban egy látványos és elbűvölő videót a lipicai méneséről, ahogyan lovaik örülnek az első hónak a Heves megyei településen. A felvétel apropót szolgáltatott nekünk arra, hogy utánanézzünk, mennyibe is kerül manapság egy példány a legendás hátasból.

A szilvásváradi ménesgazdaság honlapján is kínálnak lovakat, igen különböző árakon. Többségükben három-négy évesek, színük pedig a szürke különböző árnyalataiban változik. A legdrágább közülük egy 2017 nyarán született, szürke lipicai kanca, ami mintegy 1,4 millió forintba kerül áfa nélkül. A legolcsóbb lovat 800 ezer forintért kínálják (ez szintén áfa nélküli ár), ami egy 2018-as szürke mén.

A méngazdaság oldala arról is tájékoztat, hogy a lipicai ló magyarországi tenyésztését 1806-tól számítják, valamint a Bükk-fennsík természeti körülményei felelnek meg legjobban a fajta igényeinek. Jelenleg Szilvásváradon 70 anyakancából és fedezőménekből áll a ménes, a jelenlegi lóállományuk azonban 250 egyed körül alakul. A csikókat pedig 3 éves korukig Csipkéskúton nevelik.

Drága hobbi a lótartás

A közelmúltban a Haszon.hu is írt róla, hogy az elmúlt egy-másfél évben a koronavírus járvány következményeként igencsak felértékelődött a szabadban végezhető sportolás jelentősége. Ennek köszönhetően akár 100-150 ezerrel is nőhetett a lovasok száma Magyarországon a Lovasok.hu portál becslése szerint.

A saját ló tartása egyébként jelentős költséggel jár. Egy közelmúltban végzett kutatásban éves szinten átlagosan 789 000 forint kiadásról számoltak be a tulajdonosok, amiből 224 000 forintot fordítanak az állat egészégére (állatorvos, csontkovács, körmölés stb.). A pontos összeg függ a bértartó lovarda árától (általában 40-90 ezer Ft), valamint a ló egészségi állapotától. Ez utóbbi miatt előfordulhat, hogy valaki évi 100 ezer forintot költ a lova egészégére, míg más 1-1,5 millió forintot is kifizet ugyanerre.

Versenyzők esetében a kiadások jelentősebbek, már csak azért is, mert náluk magasabb a saját lóval rendelkezők aránya (79,8 százalék). Ezen felül csak a versenyeken történő indulás éves szinten átlagosan 443 ezer forint kiadást jelent, amihez a szükséges ruházat és felszerelés átlagosan 94 ezer forint plusz költséggel járul hozzá. (A pontos összegek természetesen egyénenként jelentősen eltérhetnek, függően a szakágtól vagy éppen az éves versenyek számától.)

Amennyiben részletesebben is érdekel a téma, az erről készült cikkünket ezen a linken tekintheted meg.

És íme, a videó

Ne hagyd ki!