Kapura lövés elmosódott képen
A mértékadó Transfermarkt átigazolási hírportál szerint közel 20 százalékkal, 303,9 ezerről 361,5 ezer euróra nőtt a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő játékosok átlagértéke.


​Csökkenő játékosszám, egyre több külföldivel

A hazai bajnokság összértéke több mint 10 millió euróval, 121,45 millióra csökkent a 2019/2020-as idényhez képest, mivel az akkori 433-mal szemben most 336 játékost foglalkoztat a 12 NB I-es klub. A külföldi futballisták aránya az NB I-ben az előző szezonhoz képest ugyanakkor 34,1-ről 44,6 százalékra nőtt.

A legértékesebb hazai csapat

A legértékesebb játékoskeretekkel a jelenleg is a dobogón található három csapat rendelkezik. A bajnokságot toronymagasan vezető, címvédő Ferencváros játékoskeretének értéke a tavalyi 26,5 millióról 31,25 millió euróra emelkedett. Tavaly még a Fehérvár vezette a csapatok közötti értéklistát 28,18 millió euróval, most be kell érnie a második hellyel (18,63 millió euró). A harmadik helyen a Puskás Akadémia található 9,03 millió eurós kerettel.

​A legdrágább igazolások

A magyar klubok általában nem hozzák nyilvánosságra az átigazolási összegeket, ennek ellenére a Transfermarkt alkalmanként ilyen adatokat is közöl. Ezek alapján az NB I-be télen szerződtetett labdarúgók listáján a norvég Moldétól a Ferencvároshoz igazolt amerikai Henry Wingo áll az élen 770 ezer euróval. Ha az eladásokat nézzük, a Transfermarkt szerint Berecz Zsombort 400 ezer euróért vette meg az NB II-es Vasas az élvonalbeli Mezőkövesdtől. A nem nyilvános értékű eladások közül ki kell emelni a Fehérvártól az olasz Leccehez kerülő Boban Nikolovot (750 ezer euróra becsülik az értékét), illetve a Ferencváros által a szaúd-arábiai al-Ainnak értékesített Abraham Frimpongot (700 ezer).

​A legértékesebb játékosok

Az NB I öt legértékesebb játékosa jelenleg a norvég Tokmac Nguen (2,8 millió euró), megelőzve Ihor Haratint (2,5 millió), majd hármas holtversenyben Loic Nego, Dibusz Dénes és Myrto Uzuni következik a sorban (mind 2,2 millió euró) – legalábbis az átigazolási hírportál szerint.

Ne hagyd ki!