Hálás emberek két egymás felé néző kezet formálnak, miután Mackenzie Scott milliárdokat adományozott
Fotó: Shutterstock

Jeff Bezos elbújhat exneje mellett, ha adományozásról van szó

A nagylelkű üzletasszony néhány év alatt körülbelül 2 709 milliárd forintnyi dollárt ajánlott fel karitatív célokra.


Páratlan lehetőség

MacKenzie Scott a világ egyik leggazdagabb embere. A vagyona jelenleg 47 milliárd dollár körül mozog, amihez társul egy 4 százalékos részesedés az Amazonból. Korábban többször is kifejtette, hogy szerinte nagyon nincs rendben, hogy a világ vagyonának jelentős része egy maroknyi ember kezében van. A célja az, hogy minél több rászorulónak és vállalkozó szellemű embernek segítsen, ezzel jobbá téve a világot. Ebből kifolyólag, miután elvált Jeff Bezostól, nagyszabású adományozásokba kezdett.

Legújabb akciójában 133,5 millió dollárt, azaz nagyjából 42 milliárd forintot adományozott a Communities in Schools (CIS) oktatási nonprofit szervezetnek. A hírt a CIS jelentette be.

Egy olyan időszakban, amikor a globális világjárvány különösen negatívan érinti a kevesebb közösségi erőforrással és támogatással rendelkező diákokat, ez a beruházás segíteni fogja a CIS-t abban, hogy teljesítse küldetését, és lebontsa azokat a rendszerszintű akadályokat, amelyek a lehetőségek és a hallgatói sikerek útjában állnak

-olvasható a nonprofit szervezet közleményében.

Korábban még soha senki nem adományozott még ekkora összeget a Communities in Schools-nak. A jótékonysági szervezet elnöke, Rey Saldaña úgy véli, ilyen lehetőség csak egyszer adatik meg az ember életében.

Bőkezű filantróp

Bár pontos adatot erről nem lehet tudni, a Bloomberg szerint 2020-ban MacKenzie valószínűleg rekordot döntött a bőkezűségével. Sokan méltatták az üzletasszony módszereit, amelyek gyorsak és hatékonyak. Ráadásul kisebb szervezeteket is támogat, amelyeket a nagy adományozók általában figyelmen kívül hagynak. Emellett nagyon sokszínű a támogatott szervezetek tevékenységi köre. Gyermeksegélyektől kezdve színházi társulatokon át egészen az újságokig, szinte minden terület megtalálható a „portfóliójában". További pozitívum, hogy az üzletasszony nem ellenőrzi, mire használják az adományait. Ezzel a döntést a szervezetek kezében hagyja. Sokan dicsérték emiatt, mondván, hogy a saját önös érdekeivel nem befolyásolja a szervezetek működését, tényleg csak anyagilag támogatja azokat.

2021-ben összesen 2,7 milliárd dollárt adományozott 286 rászoruló szervezetnek. A mostani felajánlásával együtt már nagyjából 8,6 milliárd dollárt osztott szét a vagyonából karitatív célokra.

A legtöbb esetben nem lehet tudni, mely szervezet mennyi pénzt kapott, de az alábbiak már kiderültek:

  • a Children's Defense Fund gyermekvédelmi egyesület 20 millió,
  • a Harlem-i Táncszínház 10 millió,
  • a Guadalupe Kulturális Művészeti Központ pedig 1 millió dollárhoz jutott.

De ez csak néhány a sok közül.

Volt férje, Jeff Bezos jelenleg 164 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, amelyből eddig 2,1 milliárdot adományozott el.

Ne hagyd ki!