A középiskolákat az eredetileg tervezettnél később fogják megnyitni, és csak írásbeli érettségit tartanak, ismertette az operatív törzs döntését a miniszterelnök a közrádióban.


Orbán Viktor elmondta, az iskolák újraindítására felkészültek, de az a döntés született, hogy a tervezett április 19. helyett a középiskolákat csak május 10-én fogják megnyitni, és csak írásbeli érettségit tartanak. Erről hamarosan megjelennek a részletszabályok.

A kormányfő kifejtette, ez azért is fontos, mert az érettségi szerepet játszik az egyetemekre való bejutásban. Azért, hogy fair legyen a tavaly és az idén érettségizők versenye, fontos, hogy összhang legyen a két vizsga között.

Így állunk az oltási kampányban

A jelenlegi tempóval a 4 millió beoltottat május elején fogjuk elérni - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezt követően, számítása szerint 7-10 nap alatt beadunk egymilliót, május harmadik hetére pedig a hétmilliót is elérjük. Június elejére tehát a nyolcmillió felnőttből hétmillió megkaphatja az oltást.

A kormányfő az interjúban nem jelölt meg dátumokat arra, hogy mikor és milyen módon indulhat meg a járványügyi védekezés szigorának enyhítése.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!