Bárki főzhet pálinkát, de a mennyiségre és az adminisztrációra figyelni kell!
Ha te főzöl...
Magyarország megnyerte a pálinka-szabadságharcot, így újra adómentesen lehet pálinkát főzni bárkinek. Vannak azonban szabályok, amiket azért be kell tartani. A legfontosabb, hogy
a magánfőző évente 86 liter pálinkát főzhet, legfeljebb 100 literes saját pálinkafőző berendezéssel, kizárólag saját gyümölcsből.
Pálinkánkat eladni csak adóraktárnak szabad. A tevékenységet a lakóhely szerinti önkormányzatnál egy nyomtatványon be kell jelenteni. A NAV ezek után úgynevezett „magánfőzöttpárlat-származási igazolást" küld a bejelentőnek.
Ha főzeted…
A bérfőzéssel készítve évi 50 liter 43 hektoliterfokos pálinka még adómentes.
Ezen felül az adó hektoliterenként 333.385 forint. Ennyit kell fizetni akkor is, ha nem adóraktárnak adja el valaki a pálinkáját. A jövedéki ügyeket elektronikusan lehet intézni, kivéve a bérfőzdéknél az adóraktári nyilvántartást és az adatszolgáltatást.