Bárki főzhet pálinkát, de a mennyiségre és az adminisztrációra figyelni kell!


​Ha te főzöl...

Magyarország megnyerte a pálinka-szabadságharcot, így újra adómentesen lehet pálinkát főzni bárkinek. Vannak azonban szabályok, amiket azért be kell tartani. A legfontosabb, hogy

a magánfőző évente 86 liter pálinkát főzhet, legfeljebb 100 literes saját pálinkafőző berendezéssel, kizárólag saját gyümölcsből.

Pálinkánkat eladni csak adóraktárnak szabad. A tevékenységet a lakóhely szerinti önkormányzatnál egy nyomtatványon be kell jelenteni. A NAV ezek után úgynevezett „magánfőzöttpárlat-származási igazolást" küld a bejelentőnek.

 Ha főzeted…

A bérfőzéssel készítve évi 50 liter 43 hektoliterfokos pálinka még adómentes.

Ezen felül az adó hektoliterenként 333.385 forint. Ennyit kell fizetni akkor is, ha nem adóraktárnak adja el valaki a pálinkáját. A jövedéki ügyeket elektronikusan lehet intézni, kivéve a bérfőzdéknél az adóraktári nyilvántartást és az adatszolgáltatást.

The Conversation

Friss

Ha vettél ezekből a hústermékekből, ne egyél belőlük, visszakapod az árát

Három hústerméket hívott vissza a METRO Kereskedelmi Kft. elővigyázatosságból, etilén-oxid jelenléte miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!