Bárki főzhet pálinkát, de a mennyiségre és az adminisztrációra figyelni kell!


​Ha te főzöl...

Magyarország megnyerte a pálinka-szabadságharcot, így újra adómentesen lehet pálinkát főzni bárkinek. Vannak azonban szabályok, amiket azért be kell tartani. A legfontosabb, hogy

a magánfőző évente 86 liter pálinkát főzhet, legfeljebb 100 literes saját pálinkafőző berendezéssel, kizárólag saját gyümölcsből.

Pálinkánkat eladni csak adóraktárnak szabad. A tevékenységet a lakóhely szerinti önkormányzatnál egy nyomtatványon be kell jelenteni. A NAV ezek után úgynevezett „magánfőzöttpárlat-származási igazolást" küld a bejelentőnek.

 Ha főzeted…

A bérfőzéssel készítve évi 50 liter 43 hektoliterfokos pálinka még adómentes.

Ezen felül az adó hektoliterenként 333.385 forint. Ennyit kell fizetni akkor is, ha nem adóraktárnak adja el valaki a pálinkáját. A jövedéki ügyeket elektronikusan lehet intézni, kivéve a bérfőzdéknél az adóraktári nyilvántartást és az adatszolgáltatást.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Kiakaszt a benzinár? Mutatjuk, ki mennyit szed le belőle

Nem szeretjük, de ez is bekövetkezett, itt van az 500 forintos benzin a kutakon. Jó, ha tudod, amikor fizetsz a benzinkútnál, a pénzed körülbelül fele az államkasszába vándorol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A magyarok is tanulhatnak a lengyel nemzeti boltlánc bukásából

Lekerült a céges logó Lengyelország 30 éves nemzeti áruházlánca, a Piotr i Pawel utolsó boltjának bejáratáról is, miután a cég elvérzett a külföldi multikkal folytatott versenyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!