A lakosság 38 százaléka arra számít, hogy a koronavírus járvány enyhülésével komolyabb kiadásokat is megengedhet magának.


Mire készülnek a magyarok a nyáron? - erre a kérdésre kereste a választ a BÁV Zálog. A válaszadók 38 százaléka gondolja úgy, hogy már idén elengedheti magát a pénzügyekben, 22 százalékuk idén nyárra, 16 százalékuk az év második felére, őszre vagy télre tervezi a nagyobb költéseket. Az eredményekből az is kiderült, hogy a megkérdezettek negyede azonban arra számít, hogy csupán 2022-ben lesz olyan helyzetben, hogy mélyebben a pénztárcájába nyúlhat. Minden ötödik ember szerint erre legalább 2023-ig, vagy még tovább kell várnia.

Elég volt a bezártságból!

tervezett nagyobb összegű kiadások közül első helyen az utazás, a nyaralás áll, erre a válaszadók 36 százaléka költene komolyabb pénzt. A nyaralástól alig maradnak el a lakásfelújításban gondolkodók (34 százalék), ami valószínűleg a jelenlegi támogatásoknak köszönhető, írja a Napi.hu.

A lakosság jelentős része a pandémia miatt elhalasztott vásárlásait valósítaná meg végre. A megkérdezettek 23 százaléka lakberendezési tárgyat, ötöde háztartási gépet, vagy nagyobb értékű elektronikai eszközt venne. Kisebb, de markáns kör viszont egészen komoly kiadásokat tervez, 15 százalék lecserélné gépjárművét, míg minden tizedik válaszadó ingatlan vásárlását fontolgatja.

Jobban bánunk a pénzzel

A válaszadók csaknem fele tesz azért, hogy visszafogja kiadásait, és megválogatja, hogy mit vásárol, majdnem 40 százalék igyekszik megtakarítani is. Ennek ellenére csupán minden ötödik válaszadó készít saját költségvetést. A válaszok alapján szembetűnő, hogy a pénzügyi tudatosság a nők körében erősebb. Az is kiderül, hogy a koronavírus előtti időszakban a pénzügyi tudatosság leginkább a 60 év fölöttieket és a fiatalabb 25-39 év közöttieket jellemezte.

Ki segít a bajban?

Ha anyagilag megszorulna, a válaszadók több mint harmada családjához fordulna segítségért. Az emberek negyede a folyószámla hitelére is támaszkodna, míg 16 százalék a hitelkártyáját használná. Ezen felül az eszköztárukban van a banki hitelfelvétel, a gyorskölcsön lehetősége, sőt az értéktárgyaik eladása vagy zálogkölcsön igénylése is. Az ugyanakkor nem sok örömre ad okot, hogy a lakosság 12 százaléka nem hitelképes, amely arány az alacsonyabb végzettségűeknél még magasabb, 16 százalék.


The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!