Üres a bolt, üresek a vállfák

A plázások szakmai szövetsége mindenesetre azt ígéri, hogy a tagok maradéktalanul betartják a járvány megfékezését szolgáló rendelkezéseket.Az utóbbi időben nem zajlott egyeztetés a döntéshozók és az érintetteket képviselő Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége között az esetleges további szigorításokról

– válaszolta az Index kérdésére Balatoni Judit, a szervezet főtitkára.

A plázák, valamint nagyobb bevásárlóközpontok ebben a helyzetben nem tehetnek mást, figyelik a Magyar Közlönyt és a benne megjelenő rendeleteket, követik a híreket. A főtitkár azt is elmondta, a bevásárlóközpontok üzemeltetői nemegyszer felül is teljesítik a járványügyi elvárásokat, a központi előírásokat.

Nem is lenne teljes a plázazár

A főtitkár véleménye szerint maga a teljes plázazár nem valósítható meg, mert a 138 magyar bevásárlóközpont szinte mindegyikében működik létfontosságúnak számító élelmiszerüzlet, gyógyszertár, posta, bank és drogéria. Ezek sokszor különböző szinteken vagy akár épületekben, tömbökben foglalnak helyet, így nyitva kell tartani az összes folyosót, bejáratot. A tapasztalat már megvan, a plázások tudják, hogyan kell üzemeltetni egy épületet, ha csak néhány egység lehet nyitva. A szövetség azt reméli, hogy nem lesz szükség további korlátozásokra és készen áll az egyeztetésre a döntéshozókkal.

Innen jött az ötlet

A vakcináció mértéke több hét múlva éri el azt a szintet, ami megfékezhetné a felfutást. Addig szükség lehet szigorításokra is. Ezt mondta az emberi erőforrások minisztere korábban a Blikknek.

Nagyon sokféle lehetőség van. Ha azt tekintjük, hogy a járványügyi szigorítások maximuma 100 százalék, akkor a jelen pillanatban életben lévő szigorítások ennek a 70 százalékát teszik ki. Sok példa van a világban, mit lehet még tenni: iskolákat bezárni, előre lehet hozni a szünetet vagy meg lehet hosszabbítani az időtartamát erre a kritikus néhány hétre. Az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartása mellett lehet az egyéb boltok nyitva tartásán is szigorítani. Ennek mintájára még sok minden más is lehetséges

– fogalmazott Kásler Miklós.

Ez volt az előzmény

Meg kell fontolni a plázák és az iskolák rövid időre történő bezárását a jelenlegi járványhelyzetben. Erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője beszélt korábban a Hír TV-nek.

Galgóczi Ágnes elmondta, az új vírusmutációk agresszív terjedése miatt csökkenteni kell az emberek közötti kontaktusok számát, és már egy kéthetes zárás is komoly eredményeket hozhat. A szakember szerint az általános iskolákban is digitális oktatásra kellene átállni, hiszen a fertőzés a gyerekek között is gyorsan terjed.

A közösségek találkozását kell csökkenteni, rendezvényeket már rég nem tartunk, de például az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra lehetne korlátozni azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva

– mondta az osztályvezető, hozzátéve, hogy az iskoláknál most elég lenne egy kéthetes periódus a távoktatásra, ezalatt a védőoltásokkal nagyon gyorsan tudnának haladni. A kormány folyamatosan nyomon követi a helyzetet, március 15-ig biztosan fenntartja a jelenlegi szigort.

Ne hagyd ki!