Hogyan javítható a problémamegoldó készség?

Ha a pandémia valamire megtanított bennünket, akkor az az, hogy a problémamegoldó képességünk elképesztően fontos szerepet tölt be az életünkben. Paul O'Keefe pszichológus professzor megosztott néhány trükköt, amelyek remek alapot adnak a készségeink fejlesztéséhez.Alulértékelt készségről beszélünk. Ráadásul nagy általánosságban sem az iskolák, sem a szülők nem képzik gyermekeiket a problémamegoldó képességeik fejlesztésére. Szerencsére, mint minden, ez is fejleszthető. Méghozzá a fejlődő szemléletmód segítségével.

Mi az a fejlődő szemléletmód?

A fejlődő szemléletmód (growth mindset) alapfeltevése, hogy képességeink nincsenek előre meghatározva, így kisebb-nagyobb erőfeszítésekkel fejleszthetjük azokat. A fejlődő szemléletmódú emberek kockázatvállalók, a fejlődésükbe vetett hitük miatt pedig nagyobb valószínűséggel teljesítik is az előttük álló feladatokat. A Yale-National University of Singapore pszichológus professzora, Paul O'Keefe szerint a ezek az emberek magára a kíváncsiságra is egy fejleszthető készségként tekintetnek. Úgy véli, hogy a szemléletmód fejleszthető, amely által az emberek problémamegoldó és alkalmazkodóképessége is javítható. Nézzük, mit tanácsol a szakember!

Tápláld a kíváncsiságodat

A fejlődő szemléletmódú emberek általában kíváncsibbak és kielégíthetetlen vágyat éreznek a tanulásra. O'Keefe és Harackiewicz szerint a kíváncsiságot a vágy táplálja. A vágy, hogy információval tömd be a tudásodban tátongó lyukakat. Fontos, hogy ezeket az érzéseket ne nyomd el magadban, és ne engedj teret a lustaságnak. Ha úgy érzed, hogy valamit feltétlenül meg kell tudnod, ne habozz ráguglizni, vagy rákeresni a YouTube-on. Előbb-utóbb ezek a mintázatok beépülnek a tudatodba, és egyre nagyobb vágyat fogsz érezni a tudásod bővítésére. Ez pedig remek alapot biztosít a folytatáshoz.

Az a bizonyos életcél

A befolyásos emberek előszeretettel hangoztatják, hogy lépj ki a komfortzónádból és keresd meg azt, ami igazán szenvedéllyel tölt el, illetve határozd meg az életcélodat. És bár van ebben igazság, a probléma az, hogy sokan úgy gondolnak az életük értelmére, mint egy egzakt, örökletes dologra, ami csak arra vár odakinn a nagyvilágban, hogy felfedezzék. Ezáltal beleesnek a rögzült szemléletmódba. O'Keefe szerint ez téves hozzáállás. Úgy véli, a passziót nem megtalálni kell, hanem rengeteg idő és energia ráfordításával ki kell azt alakítani. Azzal példálózott, hogy Weisz Erik sem egyik napról a másikra vált bűvésszé, hanem éveken át fejlesztette a képességeit, míg végül Harry Houdini-ként bevonult a történelembe.

Légy nyitott más területekre

Persze nagyon fontos, hogy szakmailag a lehető legmagasabb szinten legyünk a saját területünkön, de elengedhetetlen, hogy néha kitekintsünk más szakterületekre is. O'Keefe szerint amint kiterjesztjük a figyelmünket a saját érdeklődési körünkön túlra, megérthetjük, mekkora értéket hordoznak a mások által birtokolt információk. Ráadásul ezekhez hozzátársíthatjuk a saját tudásunkat, amellyel további fejlődést érhetünk el. Számos vállalat kifejezetten olyan embereket keres, akik mély és értékes tudással rendelkeznek a saját területükön, viszont tőlük független témákhoz is hozzá tudnak szólni a széleskörű ismereteiknek köszönhetően.

Keresd az eltérőt

Bármennyire is komfortos és csábító, ne ragadj le a hozzád hasonló embereknél. Egy fejlődő szemléletmódú egyénnél kifejezetten fontos, hogy olyan emberekkel ismerkedjen meg, akik eltérő módon gondolkodnak. Ezáltal új perspektívák nyílhatak meg előtte, és jobban megértheti az emberek viselkedését. A tanuláshoz elengedhetetlen, hogy különböző forrásokból merítsen az ember. Ez különösen igaz a munkahelyi környezetedre, ahol rengeteg izgalmas emberrel találkozhatsz.

The Conversation

Ne hagyd ki!