Együnk a tavaszi fáradtság ellen

Együnk a tavaszi fáradtság ellen

Végre itt a tavasz, amit minden évben annyira várunk, és ami olyan sok örömet tud okozni a hosszú téli hónapok után. A tavasz beköszöntével azonban a legtöbb ember megérzi azt a jellegzetes kimerültséget, amit csak tavaszi fáradtságként szokás emlegetni. Arról, hogy a jelenség orvosilag is igazolható, vagy inkább csak a népi megfigyeléseken alapul, megoszlanak a vélemények, annyi azonban bizonyos, hogy a téli hónapok során jóval kevesebb friss gyümölcshöz és zöldséghez jut szervezetünk, ami hiányállapotokat okozhat. Ebben a cikkben összegyűjtjük azokat az élelmiszereket, amelyek alkalmasak lehetnek szervezetünk energiatartalékainak feltöltésére.


Csírák

A friss hazai zöldségekre még egy kicsit várni kell, de csíráztatni otthon is lehet. Számos növényt lehet akár házi körülmények között csíráztatni, majd sokféleképpen felhasználni. A kis zöld csírával rendelkező magokat tehetjük salátába, szendvicsbe, villás reggeli mellé és szinte bármilyen ételbe, amiben el tudunk képzelni friss, „zöld ízeket”. A csírák könnyen emészthetőek, gyorsan hasznosítja őket szervezetünk, magas a vitamintartalmuk, sok bennük az aminosav és az ásványi anyag.

Halak és olajos magvak

A halak és az olajos magvak nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, melyek segítik a szervezetet a benne rejlő gyulladások leküzdésében. Sajnos a téli, túlzottan szénhidrát- és cukordús étrend megviseli a testünket, rengetegen küzdenek különféle bélrendszeri gyulladásokkal a tél végére. Erre az időszakra érdemes heti rendszerességgel beiktatni halat, olajos magvakat pedig akár minden nap eszegethetünk.

Bab és csicseriborsó

A fejtett babnak kifejezetten magas a fehérjetartalma, és sok benne a B1 vitamin, ezért energiával látja el szervezetünket. Támogatja az emésztési folyamatokat és az étel energiává alakulását. A csicseriborsó szintén magas fehérjetartalma mellett B9 vitaminnal segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait.

Hazai zöldségek

Ahogy haladunk előre a tavaszi hónapok során, sorra jelennek meg a friss zöldségek, a zöldhagyma, a hónapos retek, a fejes saláta, az uborka. Igaz ezek még üvegházban nevelkedtek, mégis érdemes őket fogyasztani, hiszen vitamindúsabbak, mint a messze földről érkezett társaik.

Ha Önnek is fontos, hogy minden nap változatosan étkezzen, de a főzés gondot okoz, rendeljen finom és egészséges ételeket házhoz az Interfoodtól! Csak néhány kattintás, és az ebéd házhoz megy! (x)


Ne hagyd ki!