Hiányoznak a külföldi turisták a magyar vendéglátásnak
Fotó: Shutterstock

Nagyon hiányoznak a külföldi turisták a vendéglátósoknak

Javult a vendéglátás helyzete tavaly a szektor 2020-as bezuhanását követően. Az árbevétel 2021-ben megközelítette a pandémia előtti szintet. Turisták nélkül azonban nagyon nehéz lehet a teljes kilábalás a válságból.Javultak tavaly a vendéglátószektor gazdasági mutatói

65,5 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene tavaly novemberben hazánkban 2020 azonos időszakához képest. 79 százalékkal pedig az árbevétel is növekedni tudott az említett időszakban. 1,7 százalékkal azonban még mindig elmaradt a 2019 novemberi adatoktól – írja az infostart.hu Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője tájékoztatására hivatkozva.

További jó hír, hogy az előzetes pénztárforgalmi adatok alapján december 4. és december 31. között a szektor árbevétele 7,2 százalékkal meghaladta a két évvel azelőtti szintjét. Némiképpen árnyékolja ugyan a helyzetet az, hogy ennek köze lehet a vendéglátásban jelentkező igen jelentős áremelésekhez. Viszont kedvező adat annak a fényében, hogy nem rendezték meg decemberben a céges karácsonyi partik túlnyomó többségét.

Suppan Gergely arról is tájékoztatást adott, hogy tavaly a harmadik negyedévben 23,5 százalékkal nőtt a vendéglátás árbevétele az egy évvel, valamint 53,6 százalékkal az előző negyedévvel korábbihoz képest. Ez a felpattanás már a hazai GDP-n is meglátszódott. A szektor jó GDP-teljesítménye pedig megismétlődhet 2021 negyedik negyedévében és 2022 első negyedévében is, hiszen egy évvel korábban nagyon alacsonyra került a bázis.

Külföldi turisták nélkül nehezebben halad a vendéglátás szekere

Az elemző szerint ugyan folytatódhat a következő hónapokban is a vendéglátószektor helyreállása, azonban a koronavírus-járvány újabb hullámai fékezhetik a kilábalást. Emellett a teljes helyreálláshoz szükség van a visszatérő külföldi turistákra is.

A néhány országgal megkötött, az oltási igazolványok elfogadásáról szóló kölcsönös megállapodások szerencsére elindították a külföldi turisták visszaáramlását az országba. Többen érkeztek a nagyobb hazai sportrendezvényre, valamint néhány nagyrendezvényre (például az Eucharisztikus Világkongresszus vagy a Vadászati Világkiállítás) külföldről. Ezek az események szintén növelték az itthoni fogyasztást, így a vendéglátóhelyek forgalmát is. Elmaradt azonban sok tömegfesztivál, amit megérzett a vendéglátás.

Érdemes azonban megemlíteni, hogy a tavaly érkező turisták java Európából származott. A kontinensen kívüli vendégek érkezése még mindig igencsak problémás a járvány miatt.

A vendéglátószektor összteljesítményét egyébként is a belföldi turizmus által értintett területek húzták fel. Azokon a helyeken, ahol jellemzően a külföldi vendégek a dominánsok, még mindig elmarad a vendéglátás teljesítménye a pandémia előttitől. Suppan Gergely véleménye szerint a turisták visszatérése csak fokozatosan, évről évre várható, ezért sem valószínű az idén, hogy a vendéklátószektor teljesen ki tudjon lábalni a válságból.

Ne hagyd ki!