A szezon közben is emelkedhet idén a szállás költsége
Fotó: Shutterstock

Ne hagyd az utolsó pillanatra a nyaralás lefoglalását, jobban jársz

Idén nyárra különösen hasznos lehet időben lefoglalni a szállásainkat, hiszen a költségeik növekedése folyamatos áremelésre kényszeríti a szállásadókat. Idén kifejezetten erősnek ígérkezik a belföldi és a beutazó turizmus a régióban. Nálunk a Balaton lehet a legnépszerűbb, a lengyeleknél pedig az agroturizmus szárnyalhat.


Nőnek az árak, de így is többet utazunk

Csaknem a duplájára erősödött az utazási kedv az kelet-közép-európai régió minden országában tavaly óta. Egyre népszerűbbek a magánapartmanok és vendégházak is, amit a szakértők a koronavírus-járvánnyal hoznak összefüggésbe – írja a Világgazdaság.

A szektor előzetes, kedvező adatai azért is meglepőek, mert az szállásárak jelentősen növekedtek, valamint a globális infláció és az ukrajnai háború is nagyon megemelte a vakációk költségét. Azonban a Covid okozta bezártság után az idén tízből kilenc ember utazni szeretne a felmérések szerint, többnyire a régión belül.

Ezt keresik az utazók

41 százalékkal nőttek az idegenforgalmi és szálláskategóriás belföldi keresések a Google-ben idén március és április között Kelet-Közép Európában az ukrajnai háború kitörését követő visszaesés után. Magyarországon a Balatonra gugliztak a legtöbben, Csehországban a turisztikai látványosságokat keresték, Lengyelországban pedig az agroturizmus iránti érdeklődés ugrott meg.

Az ukrajnai háború újabb aggodalmakat szül, így 2022-nek kettős arca van, hiszen az optimizmus és a bizonytalanság egyszerre van jelen. Vélhetően az idén tovább nő a régió országaiból a keresztirányú utazások száma

– nyilatkozta Moldován Anna, a Google iparági menedzsere.

Drágább lesz a vakáció

A kereslet növekedése miatt az árak még az utolsó pillanatokban is nőhetnek, annak ellenére, hogy a szállásadók tartanak a túlzott emeléstől. Félelmük nem alaptalan, hiszen az infláció miatt az emberek elkezdhetik áthúzni a kevésbé szükséges kiadásokat, beleértve az utazásokat is. Ugyanakkor a szállásadók árrései a költségnövekedés miatt csökkennek, ezért megkerülhetetlen az emelés. Így jobb árakat kaptak a korán ébredők, szemben az utolsó pillanatban foglalókkal

– elemezte a helyzetet Pavel Kotas a Previo szállodaiszoftver-vezérigazgatója és alapítója.

A régióban egyébként megduplázódott a foglalási volumen tavalyhoz képest, valamint a foglalások fellendültek a beutazószegmensben is.

Miközben a belföldi turizmus továbbra is erős, a beutazó turizmus 2021-től ugrásszerűen növekszik. Különösen most, hogy a vállalati utazások is kezdenek visszatérni, és mérséklődnek a nemzetközi korlátozások

– állapította meg Gregor Halek, a D-EDGE kelet-közép-európai ügyvezető igazgatója.

Ne hagyd ki!