Jelentős összeggel emelkedhez idén a külföldi nyaralások költsége
Fotó: Shutterstock

Így számolj, ha idén külföldön nyaralnál

Szinte minden európai országban elszállt az infláció az elmúlt hónapokban. Emellett az euróhoz képest nagyon gyengén teljesített a forint az utóbbi időszakban. A két hatás miatt kiugró mértékben emelkedhetnek külföldi nyaralásunk költségei idén.

Magas az infláció a mediterrán országokban is

Nem kerülte el a kiugróan magas infláció a kedvelt európai turistaparadicsomokat sem. Jelentősen emelkedtek például az utazás, a szállás, az étkezés és a programok költségei is az üdülőövezetekben – írja a bankmonitor.hu.

Idén áprilisban az egy évvel korábbi árakhoz képest például Horvátországban 9,4, Spanyolországban 8,3, Görögországban 9,4, Olaszországban pedig 6,6 százalékkal emelkedtek átlagosan a költségek.

Ezekhez az értékekhez egyébként hasonló inflációt mértek idehaza is: a negyedik hónapban 9,5 százalékos a hivatalos adat, májusban azonban elérhette a 10,5 százalékot az egy évvel korábbi szinthez képest.

Nem csak az inflációval kell számolni

Tehát egy tavaly egymillió forintba kerülő nyaralás az idén 66-94 ezer forinttal kerülhetne többe csupán az infláció alapján az említett országokban, de ehhez még nem számoltuk hozzá azt, hogy jelentősen gyengült a forint is az euróval, vagy éppen a horvát kunával szemben az elmúlt évben.

Az MNB által publikált devizaárfolyam szerint a közös európai fizetőeszközt nagyjából 348 forintért lehetett megvásárolni tavaly május 31-én, idén egy évvel később viszont 393 forintot kellett fizetni érte. Bár Horvátországban is számos helyen elfogadják az eurót, de ha a kunát vizsgáljuk, akkor sem sokkal jobb a helyzet: tegnap körülbelül 52 forintért vehettük meg, egy évvel ezelőtt azonban 46,4 forintba került.

A portál számítása szerint az említett valutákhoz képest 12,1-12,8 százalékot gyengült a forint, ami tovább drágíthatja a külföldi nyaralásukat. Az infláció és a forintgyengülés összesen 200-230 ezer forinttal dobhatja meg egy tavaly egymillió forintba kerülő külföldi vakáció árát idén a felsorolt négy országban, ami 20-23 százalékos költségnövekedést jelent.

Így kímélhetjük a pénztárcánkat

A költségeinket azonban csökkenteni tudjuk úgy is, ha nem adjuk lejjebb az igényeinket például azzal, hogy olcsóbb szállást keresünk, vagy hogy kevesebb napot töltünk külföldön. Más módja is van annak, hogy lefaragjunk a kiadásainkból. Mint például:

  • Megéri figyelni a forint árfolyamának alakulását, érdemes akkor beszerezni a szükséges valutát, amikor éppen erősebb a magyar fizetőeszköz.
  • Magyarországon a környező országokhoz képest olcsóbb az üzemanyag, ezért, ha kocsival utazunk, jobb, ha itthon tankolunk.
  • Jobban járhatunk, ha a sima bankszámla mellett Revolut-ot vagy Wise-t is használni. Mindkét szolgáltatáshoz lehet bankkártyát kapcsolni és ezek jellemzően kedvezőbb árfolyamot használnak, mint a sima kártyatársaságok. A részletekről a szolgáltatók weboldalán érdemes tájékozódni.

Ugyan ezek a trükkök nem fogják az infláció és a forint gyengülésének hatását teljesen kiküszöbölni, azonban mérsékelhetjük velük a kiadásainkat külföldön.

Ne hagyd ki!