Nem olcsó a pénzváltás
Forrás: Shutterstock

Külföldön fizetsz kártyával? Így foghatod meg a költségeket

Külföldi vásárlásnál sokan kerülik a bankkártyás fizetést az extra költségei miatt, azonban drága lehet a készpénzváltók használata is. Összeszedtünk pár tippet, hogyan érheti meg leginkább külföldön fizetni.Egyre több a külföldi út

Az elmúlt két év pandémiás helyzete után idén ismét többen terveznek külföldi utazást. Ez már a téli szezonban is megmutatkozik. A statisztikák emellett azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban ugyan kevesebbet voltunk külföldön, azonban megemelkedett a magyar bankkártyás fizetések szám az országunkon kívül – írja az index.hu.

A fizetések egy részét ugyan otthonról bonyolítottuk külföldi webáruházakban, azonban így is sokatmondóak az adatok. Magyar kibocsátású kártyákkal a tavalyi év első kilenc hónapjában 16 százalékkal költöttünk többet külföldön, mint az előző év azonos időszakában.

A 2021-es magyar kártyás, külföldi ATM-es pénzfelvételek összege azonban mintegy 50 százalékkal esett vissza 2019-hez képest.

Hogyan lehet a legolcsóbban fizetni?

Az adatokból az látszik, hogy a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy bankkártyás fizetés sok esetben már külföldön is ingyenes, szemben a készpénzfelvétellel, ami igen drága lehet. Viszont, ha készpénzre lenne szükségünk Magyarországon kívül, akkor jó hír, hogy az uniós bankoknak kedvezőbb árfolyamot kell biztosítaniuk az olyan országokban történő pénzfelvételhez, amelyik ország az Európai Gazdasági Térség tagja, és ahol mód van arra, hogy euróban vegyünk fel pénzt.

A cikk szerint azonban csökkenteni lehet ezen kívül is a pénzfelvétel költségeit. Sorba szedtük, hogy hogyan:

  • Olcsóbb lehet a pénzfelvétel, ha van az otthoni bankunk bankcsoportjának az adott országban is pénzintézete. Azok ATM-jeinek használata kisebb költséggel járhat.
  • Egyszerre nagyobb összeget vegyünk ki az automatából. Olcsóbb lehet, mint sokszor keveset.
  • Összességében, ha lehet, inkább fizessünk bankkártyával. A pénzváltási díjak jellemzően kedvezőbbek, mint a pénzlevétel díjai.
  • A POS rendszer gyakran felkínálja külföldön, hogy kártyás vásárláskor forinttal fizessünk. Ne válasszuk ezt az opciót! A forintban kijelzett összeget bizonyosan vissza fogják váltani, amihez eleve olyan árfolyammal számolnak, ami ennek a váltásnak a költségét fedezi, ráadásul kellemes profittal jár. Ezt a költséget pedig mi fizethetjük meg!
  • A Revolut szolgáltatásait sem éri meg minden esetben igénybe venni, azonban számos alkalommal lehet optimális választás.
  • A pénzváltóhelyeken a bankok valutaárfolyamánál általában kisebb a vételi és eladási árfolyam közötti különbség, így az árfolyamok kedvezőbbnek tűnhetnek. Azonban számoljunk alaposan utána a pénzváltás költségeinek. Emellett ne feledjük el azt sem, hogy a kevésbé felkapott, egzotikusabb valuták beszerzése és tartása költségesebb lehet, hiszen kevésbé forog idehaza – írja az Index.

The Conversation

Ne hagyd ki!