Kisgyerekkel repülnél külföldre? Ezekre a szabályokra figyelj!

A járvány enyhülésével egyre több népszerű külföldi nyaralóhely válik újra elérhetővé. A Wizz Air a kisgyermekkel utazók számára foglalta össze közleményében a legfontosabb tudnivalókat.


Az Európai Bizottság május 31-i ajánlása szerint, azokban az országokban, ahol a beutazás feltételekhez kötött, ám a szülők mentesülnek a karantén alól, a velük együtt utazó kiskorúakra sem vonatkozik karanténkötelezettség.

A Bizottság javaslata alapján az Európai Unióban a 6 év alatti gyermekeket is fel kell menteni az utazással kapcsolatos tesztelés alól, de az ajánlás ellenére továbbra is vannak olyan országok – például Portugália –, ahol a járványhelyzet miatt 24 hónapos kor felett mindenkinek, még a gyerekeknek is – kötelező a 72 óránál nem régebbi PCR teszt, az oltás meglététől függetlenül. Míg a népszerű nyári úti cél, Görögország esetében az 5 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztkötelezettség alól, addig több európai országban magasabb korhoz kötik a követelményeket: Franciaországban 11, Cipruson 12, Hollandiában 13 év felett kell csak PCR teszt a beutazáshoz.

Mivel ezek a szabályozások a járványhelyzet változása miatt folyamatosan alakulnak, az utazás tervezésekor és az indulás előtt néhány nappal is érdemes tájékozódni erről a konzulátusok oldalán

- írja közleményében a légitársaság

A járványhelyzet javulásának köszönhetően Spanyolország június 21-től zöld listára helyezte Magyarországot, így teszt és karanténkötelezettség nélkül várja a magyar látogatókat, nyaralni vágyó családokat.

 Haza is kell jönni

Az utazás előtt érdemes a hazatérés feltételeiről is tájékozódni: jelenleg Magyarország területére magyar állampolgárok karanténkötelezettség mellett léphetnek be, kivéve, ha magyar, vagy Magyarország által elismert vakcinaigazolvánnyal rendelkeznek, ez a felügyeletük alatt álló 18 éven aluliakra is vonatkozik.


Ne hagyd ki!