A járvány enyhülésével egyre több népszerű külföldi nyaralóhely válik újra elérhetővé. A Wizz Air a kisgyermekkel utazók számára foglalta össze közleményében a legfontosabb tudnivalókat.


Az Európai Bizottság május 31-i ajánlása szerint, azokban az országokban, ahol a beutazás feltételekhez kötött, ám a szülők mentesülnek a karantén alól, a velük együtt utazó kiskorúakra sem vonatkozik karanténkötelezettség.

A Bizottság javaslata alapján az Európai Unióban a 6 év alatti gyermekeket is fel kell menteni az utazással kapcsolatos tesztelés alól, de az ajánlás ellenére továbbra is vannak olyan országok – például Portugália –, ahol a járványhelyzet miatt 24 hónapos kor felett mindenkinek, még a gyerekeknek is – kötelező a 72 óránál nem régebbi PCR teszt, az oltás meglététől függetlenül. Míg a népszerű nyári úti cél, Görögország esetében az 5 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztkötelezettség alól, addig több európai országban magasabb korhoz kötik a követelményeket: Franciaországban 11, Cipruson 12, Hollandiában 13 év felett kell csak PCR teszt a beutazáshoz.

Mivel ezek a szabályozások a járványhelyzet változása miatt folyamatosan alakulnak, az utazás tervezésekor és az indulás előtt néhány nappal is érdemes tájékozódni erről a konzulátusok oldalán

- írja közleményében a légitársaság

A járványhelyzet javulásának köszönhetően Spanyolország június 21-től zöld listára helyezte Magyarországot, így teszt és karanténkötelezettség nélkül várja a magyar látogatókat, nyaralni vágyó családokat.

 Haza is kell jönni

Az utazás előtt érdemes a hazatérés feltételeiről is tájékozódni: jelenleg Magyarország területére magyar állampolgárok karanténkötelezettség mellett léphetnek be, kivéve, ha magyar, vagy Magyarország által elismert vakcinaigazolvánnyal rendelkeznek, ez a felügyeletük alatt álló 18 éven aluliakra is vonatkozik.


The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!