Válsságban gyorsabban öregszenek a cégvezetők
Fotó:123RF

Bebizonyították, hogy a válság megrövidíti a cégvezetők életét

A gazdasági visszaesés átlagosan másfél évvel csökkenti a vezérigazgatók várható élettartamát, ezt állapította meg egy friss tanulmány.


A kutatók több mint 1600 vezérigazgató adatai alapján azt vizsgálták meg, hogy a gazdasági bajok milyen hatással vannak a vezetők egészségére. Azt tekintették bajnak, pontosabban visszaesésnek, amikor a cégek részvényárfolyama legalább 30 százalékkal csökkent egy kétéves időszakban a korábbi eredményhez képest. A vizsgálatba bevont vezérigazgatók nagyjából 40 százaléka élt át ilyen visszaesést, ami átlagosan másfél évvel csökkentette a várható élettartamukat, írja az amerikai National Bureau of Economic Research által közéttett tanulmányra hivatkozva a G7.

Gépi segítség a képek elemzéséhez

A kutatók gépi tanulás algoritmusok segítségével vizsgálták meg a vezérigazgatókról készült képeket. Az algoritmusok kifejezetten a kinézetük alapján becsülték meg az életkorukat. A tanulmányhoz 462 vezérigazgatóról 3086 képet gyűjtöttek össze, amelyek a 2006-os Fortune 500 listán szereplő cégek vezetőit vezérigazgatói megbízatásuk alatt, de különböző időpontokban ábrázolták.

Azok a vezetők, akiknek az iparága komoly visszaesést szenvedett el a 2007-2008-as válságban, átlagosan egy évvel néztek ki idősebbnek azoknál, akiknek a cégét nem érintette annyira súlyosan a válság. A különbség a később készült fotók alapján tovább növekedett.

Ne hagyd ki!