Jó hír, hogy gazdasági katasztrófától nem kell tartani
Fotó: Shutterstock

Így látják a magyar gazdaság kilátásait a szakértők

A legtöbb szakértő borúlátó a magyar gazdasággal kapcsolatban. Rendkívül fontos lehet a megegyezés az uniós forrásokról az Európai Bizottsággal, mert anélkül eladási hullám érheti a forintot, ami akár recesszióhoz is vezethet. Viszont más szakemberek szerint már most recesszióban lehetünk.


Magyar recesszió miatt aggódik az Egyensúly Intézet

Az Egyensúly Intézet őszi előrejelzése szerint idén a hazai GDP-növekedés 4,4 százalék lesz, jövőre pedig 1,1 százalék. 2022 második felében jelentősen lassulhat a gazdaság növekedése, ami miatt leginkább az infláció okolható, amit elsősorban az energiakrízissel indokolnak – írja a 24.hu.

Az infláció alakulását éves szinten 14,4 százalékra lőtte be a szervezet az idén, 2023-ban pedig 13,3 százalékra. Ehhez leginkább az élelmiszerárak emelkedése és a rezsiköltségek növekedése járulhatnak hozzá mindkét évben. A benzinárstop idén várhatóan 3,4, jövőre 3 százalékponttal csökkenti az inflációt.

2022-ben 3,6, 2023-ban 3,4 százalék lehet a munkanélküliek aránya. Hosszabb távon a gazdasági növekedést nehezítheti a munkaerő-tartalék alacsony szintje, a minősége, a kedvezőtlen demográfiai folyamatok és a vendégmunkások alacsony száma. Idén átlagosan 16,8 százalékkal, jövőre 10,9 százalékkal emelkedhetnek a bérek.

Az euró árfolyama 2022-ben átlag 384, jövőre 391 forint körül alakulhat. Hosszabb távon gyengülhet a forint, hiszen a jegybank a gazdasági növekedést kamatcsökkentéssel támogathatja. Emellett ha nem születik megállapodás az Európai Bizottság és a magyar kormány között az uniós forrásokról, a forintot intenzív eladási hullám érheti, ami beavatkozásra késztetheti a jegybankot, ez pedig recessziót idézhet elő.

Az előrejelzéseket számos nehezen kiszámítható kockázat övezi, de azok szinte mindegyike a gyengébb növekedés és magasabb infláció irányába mutat.

Az is lehet, már recesszió van

Más szakemberek sem festenek jobb képet hazánk kilátásairól. Lassulni fog a magyar gazdaság a következő hónapokban, és még az idén, vagy a következő év elején technikai recesszióba kerülhet. Pozitívum, hogy óriási visszaesésre nem lehet számítani – idézi a Portfolió az általa megkérdezett szakértőket.

Jövőre is zsugorodhat a gazdaság, magas maradhat az infláció. A bérek már az idén veszíthetnek vásárlóerejükből, továbbá növekedni fog a munkanélküliség. Leépítések leginkább a turizmus, a vendéglátás, valamint az energiaigényes feldolgozóipari ágazatokban valószínűek. Borítékolható a beruházások visszaesése is.

Az idei évben komoly kockázat nincs a költségvetés teljesülése tekintetében, a jövő évi költségvetési terv azonban ezer sebből vérzik a makropálya oldaláról: növekedés, infláció, forint árfolyam, munkaerőpiaci helyzet, kamatok

- vélekedett egy elemző.

Ne hagyd ki!