Egyébként sem fényesek a brit gazdaság mutatói
Fotó: Shutterstock

Nagy árat fizethet a brit gazdaság a hagyománytiszteletért

Komoly nehézségekkel küzd a brit gazdaság. A királynő halála és a temetése egyes előrejelzések szerint egyenesen recesszióba sodorhatja az Egyesült Királyságot ebben a negyedévben.


Betehet a brit gazdaságnak a királynő halála

0,6 százalékkal esett vissza az Egyesült Királyság gazdasága júniusban a II. Erzsébet királynő jubileumi (70. éve regnált) ünnepségei miatti szabadságolások nyomán. Júliusban pedig csupán 0,2 százalékkal tudott növekedni az elemzők által várt 0,5 százalék helyett. A gyenge teljesítményért leginkább az ipar és az építőipar gyengélkedése volt okolható – írja a Bloomberg.

Az uralkodó halála, valamint a temetése miatti munkaszüneti napok pedig elegendőek lesznek ahhoz, hogy recesszióba sodorják a brit gazdaságot a harmadik negyedévben a Nomura és a Deutsche Bank várakozása szerint. Azonban a jövő sem tűnik fényesebbnek.

Gyengélkedik a gazdaság

Az Egyesült Királyság gazdaságának kedvezőtlen kilátásai az idei év végétől újabb, enyhe recesszióhoz vezethetnek, ami azért következhet be, mert folyamatosan csökkennek a háztartások bevételei, valamint nőnek a vállalkozások költségei

– nyilatkozta Yael Selfin, a KPMG UK vezető közgazdásza.

A brit gazdaság az első negyedévben is visszaesést mutatott, igaz, csupán 0,1 százalékosat. A cégek és a háztartások nehezen tudják fizetni a megugró rezsidíjakat, ezért a kilátások a miniszterelnök tervezett árstopja ellenére is borúsak. Ráadásul az augusztusi gazdasági mutatók sem ígérkeznek jónak. Azonban könnyen lehet, hogy az októbertől érvényes energiaársapkák miatt elkerülheti a recessziót az ország az egész évre nézve.

A kormányzati csomag következtében viszont továbbra is magasan tarthatja az alapkamatot a Bank of England. Éppen ezért 50 bázispontos emelésre számítanak szeptember 22-e után a szakértők.

Ez lesz a királynő képmásával ellátott bankjegyek sorsa

Arról is írtunk, hogy az Erzsébet királynő képmásával ellátott bankjegyek továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak, de lesznek változások.

1960 óta az angol font minden bankjegyét és érméjét II. Erzsébet portréja díszíti. A királynő halála után nyomott új pénzeken az idei évben várhatóan még megmarad ez a minta, 2023-tól azonban Károly arcképe kerül az új bankókra és pénzérmékre. A királynős pénzek egyelőre forgalomban maradnak, lehet használni őket, hosszú évekbe telik majd, míg átáll a rendszer a király portréját viselő fontra.

II.Erzsébet angol királynő 70 évnyi (ezzel egyben rekord hosszúságú) uralkodás után szeptember 8-án délután hunyt el 96 évesen. Utóda fia, Károly herceg lett III. Károly néven. A királynő temetése napján munkaszüneti nap lesz az Egyesült Királyságban, egyben a londoni tőzsde sem nyit ki aznap, és a bankok is szünnapot tartanak.

Ne hagyd ki!