​LNG-t szállító tartályhajó

LNG-t szállító tartályhajó

Fotó: Shutterstock

A világ túlfeléről vesznek gázt a britek

Az Egyesült Királyságba igen távolról, egészen Ausztráliából érkezik gázszállítmány a tengeren, miután az európai energiapiacra nehezedő nyomás egyelőre nem enyhül.


Az LNG-vel teli hajó augusztus 22-én érkezik a szigetországba a Kpler kereskedelmi elemzőcég adatai szerint.

Továbbadhatják

Ausztrália általában nem árusít gázt ilyen távolra, de egy ideje az európai országok minden követ megmozgatnak, hogy helyettesítsék az ukrajnai invázió miatt kieső orosz gázt.

Az Egyesült Királyság még áprilisban beszüntette az orosz földgáz importját.

A szigetország ugyan korábban is gázigénye csak egy töredékét szerezte be Oroszországból, de Nagy-Britannia is része az európai gázhálózatnak. A kontinentális Európa eközben sokkal inkább függ az orosz gáztól, és az Északi Áramlaton érkező gáz mennyiségét az oroszok 80 százalékkal, 20 százalékra vágták vissza.

Elemzők szerint az ausztrál import jelzi, az európai országok milyen „kétségbeesetten” próbálnak gázbeszállítókat találni még a tél előtt.

Ez a szállítmány nem feltétlenül az Egyesült Királyság számára érkezik, hiszen nincs is meg hozzá a tárolókapacitásunk – mondta David Cox a BBC-nek.

Elképzelhető, hogy a nagy részét Európába exportáljuk, ahol valóban nagy szükség van a készletek feltöltésére

– tette hozzá.

A britek megvannak

Ez az első alkalom, hogy Ausztrália a tengeren át küld cseppfolyósított földgázt Európába az elmúlt legalább hat évben a Bloomberg szerint, amely elsőként adott hírt a szállítmányról.

A döntéshez, hogy Ausztrália Európába adjon el, az is hozzájárulhatott, hogy Kínában csökkent a kereslet, főként a sorozatos Covid-lezárások miatt.

Az Egyesült Királyság közvetlenül az Északi-tengerről szerzi be gázszükségletének nagyjából felét. Egy további harmada Norvégiából érkezik csővezetéken keresztül. A maradékot pedig LNG-ben vásárolja Katartól, az Egyesült Államokból és egy sor más országból.

Az ausztrál szállítmány az Attalos hajón jelenleg a London közelében lévő Isle of Grain terminál felé tart – tudatta a Kpler.

Itt írtunk arról, hogy az Európába érkező amerikai LNG-n milyen elképesztő haszon van.

Ne hagyd ki!