kocsma Londonban
Fotó: Frank Albrecht / unsplash

Újabb csapás a brit kocsmákra, sokan nem élik túl

A sörgyárak főnökei szerint az Egyesült Királyságban a 300%-kal megugró energiaköltségek miatt a kocsmák egy része kénytelen lesz bezárni.


Az ország hat legnagyobb sörfőzdéjének vezetői nyílt levelükben azonnali kormányzati beavatkozást sürgettek a télen az egekbe szökő energiaszámlák miatt: támogatási csomagot és az energiaárak felső határárának megszabását kérik. A kocsmatulajdonosok szerint az energiaválság támogatás nélkül súlyos és visszafordíthatatlan károkat okozna az ágazatnak.

Az egyik essex-i kocsma tulajdonosa a BBC-nek elmondta, hogy energiaköltségei az évi 13 000 fontról (6 millió forint) 35 000 fontra (16,5 millió forint) emelkedtek. Chris Jowsey, az 1600 kocsmával rendelkező Admiral Taverns főnöke pedig arról számolt be, hogy az általa bérelt kocsmák most többet fizetnek az energiáért, mint bérleti díjként.

Az energiaszámlák emelkedése ráadásul egy olyan időszakban történik, amikor Angliában és Walesben csökken a kocsmák száma, egy elemzés szerint júniusban 39 970-re esett vissza, erről itt írtunk.

Az üzleti, energiaügyi és ipari minisztérium szerint egyetlen kormány sem képes kontrollálni az energia és más üzleti költségek árát felfelé nyomó globális tényezőket. Ennek ellenére a kormány most közölte, hogy

50%-os kedvezményt biztosít a vállalkozások számára az Egyesült Királyságban, befagyasztja a sörre, almaborra, borra és szeszes italokra kivetett alkoholadó mértékét, és csökkenti a munkavállalók után fizetendő járulékokat

A döntéssel megvárják az új miniszterelnöket.

Hihetetlennek tartom, hogy meg kell várnunk egy ember megválasztását, mielőtt ténylegesen olyan döntéseket hozunk, ami nemcsak a munkahelyeket, az emberek megélhetését, hanem az otthonaikat is megvédi − mert ne feledjük, hogy a legtöbb ember, aki kocsmát vezet ebben az országban, a bolt felett lakik

– kommentálta Jowsey az eseményeket.

A számlák mellett a sörfőzdék a sörgyártáshoz használt szén-dioxid (CO2) esetleges hiányára is felhívták a figyelmet. A CF Industries, az Egyesült Királyság legnagyobb CO2-gyártója nemrégiben bejelentette, hogy ideiglenesen leállítja a termelést egyik üzemében, mert az emelkedő energiaárak miatt túl drágává vált a folytatás.

Ne hagyd ki!