A magyarok többsége nem osztja a miniszter-ejölt optimizmusát a gazdasági felzárkózásról az EU-hoz
Fotó: Shutterstock

A magyarok többsége szerint 2030-ra nem érjük utol az EU-t

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter-jelölt az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén tartott meghallgatásán úgy számolt, hogy évi 3,5 százalékos növekedési többlettel 2030-ra elérhetjük az EU fejlettségi szintjét. Egy friss kutatás szerint a magyarok többsége nem osztja ezt a véleményt.


A jelenlegi körülmények között nemcsak önálló gazdaságpolitikára, hanem önellátó gazdaságra is szüksége van az országnak, ez a fenntartható felzárkózás alapja - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter-jelölt az Országgyűlés gazdasági bizottságának múlt heti ülésén, ahol a képviselők többsége támogatta a jelölt miniszteri kinevezését.

A jelölt beszélt arról, hogy jelenleg az EU fejlettségének 76 százalékán áll az ország, a rangsorban már megelőzte Görögországot és Portugáliát, továbbá Lengyelország sarkában van.

Évi 3 százalékpontos növekedési többlet mellett 2030-ra elérhető az EU fejlettségének 90 százaléka; 3,5 százalékpontos többlettel pedig az EU fejlettségének 100 százaléka

-mondta a miniszter-jelölt.

A Napi.hu megrendelésére készült Pulzus felmérés eredménye azt mutatja, bármennyire is jól hangzik a felvázolt pálya, a magyarok túlnyomó többsége meglehetősen borúlátó. A válaszadók túlnyomó többsége, 67 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem lehet 2030-ra uniós viszonyokat elérni Magyarországon. Mindössze 15 százalékot győzött meg az üzenet, míg 18 százalék nem tudott állást foglalni a kérdésben.

A férfiak sokkal borúlátóbbak, mint a nők. A nemleges válaszadók között 75 százalék volt a férfi, és 62 százalék a nő. A nemi bontás tökéletesen egyenlő volt a pozitív válaszadók körében, egyaránt 15 százalékkal.

Ellenben a bizonytalanok között nagyobb volt az eltérés, itt a nők szerepeltek 23 százalékos aránnyal, szemben a 10 százalék férfival, aki nem tudott, vagy nem akart véleményt nyilvánítani.


Ne hagyd ki!