Fontos állomáshoz érkezett a vita az uniós pénzekről
Fotó: Shutterstock

Fontos állomásához érkezett a vita az uniós pénzekről

Technikai megállapodás az igazságügyi csomagról -ezzel a címmel tett közzé egy rövid bejegyzést közösségi oldalán a Brüsszelben tárgyaló Varga Judit igazságügyi miniszter. A bejegyzést, annak jelentőségét a hvg.hu értelmezte.


A délelőtt folyamán konstruktív megbeszélést folytattam Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztossal. Az igazságszolgáltatási vállalásokkal kapcsolatos technikai tárgyalások lezárultak. A biztosi kollégium döntését várjuk

- olvasható Varga Judit bejegyzésében.

A hvg.hu összefoglalója szerint ez azt jelenti, hogy a tavaly december 16-án, a tagállamok által Magyarországgal szemben alkalmazott forrásfelfüggesztések egy részében sikerült megállapodásra jutni, így ezek a pénzek hamarosan felszabadulhatnak. Konkrétan a Magyarországot 2021 és 2027 között megillető, 22 milliárd eurós hétéves költségvetés több mint feléről, 13 milliárd euróról van szó. A döntést a megállapodásról a biztosi kollégium mondja ki. Ezzel a csomaggal kapcsolatban nincs szükség arra, hogy a tagállamok is jóváhagyják az egyezséget, vagyis az eljárás lényegesen rövidebb időt vesz igénybe.

Ugyanakkor ez a megállapodás nem érinti az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alapot, ahol a korrupcióellenes keretrendszer megerősítését szabták feltételül. Ennek része az Erasmus és a Horizon Europe programok is. Ugyancsak nem vonatkozik az egyezség a 6,3 milliárd eurós, három kohéziós programot érintő zárolásra és arra a körülbelül 2,5 milliárd euróra, amelyet az akadémiai szabadság megsértése, a melegeket és a migránsokat érintő bánásmód miatt függesztettek fel.


Ne hagyd ki!