Az infláció olyan, mint a tigris, mondta évértékelőjében Orbán Viktor
Fotó: shutterstock

Tigris és szélzsák, 7 gazdasági pont Orbán évértékelőjéből

Évértékelőt tartott a magyar kormányfő. A gazdasági témákat szedtük pontokba.


2022 olyan év volt, ami kettétörhette volna a magyar gazdaság gerincét – mondta Orbán Viktor. A hivatásos károgók – volt jegybankelnökök, átállt jobboldali közgazdászok – már javában temettek minket, és armageddont jósoltak.

1. A fájdalmasan magas infláció ellenére azonban a magyar gazdaság mesterhármast ért el tavaly:

  • soha ilyen sokan nem dolgoztak Magyarországon
  • soha ennyi befektetés nem volt, mint 2022-ben,
  • és soha ekkora nem volt még a kivitel értéke
Az infláció olyan, mint a tigris, és csak egy töltényed van. Ha nem találod el, felfal

– mondta a kormányfő, azt kérve, bízzanak bennük, eltalálják, erre akár fogadhatnak is.

Az év végéig egyszámjegyű lesz az infláció

-ígérte a kormányfő.


Ha az inflációt le akarjuk küzdeni, a megértéssel kell kezdeni, a bajt Brüsszel szabadította ránk, a betegség neve: brüsszeli szankciók. Oroszországot célozták meg, de Európát találták meg. Azt ígérték, a szankciókkal véget vetnek a háborúnak. A szankciókat a korábbi ígéretekkel ellentétben kiterjesztették az energiahordozókra is, ami miatt drasztikusan megnőttek az energiaárak, ami mindennek megemelte az árát.

- mondta Orbán Viktor, hozzátéve, a szankciók 4000 milliárd forintot vettek ki a magyarok zsebéből, ennyivel többet költöttek a vállalatok, az állam és az emberek energiára,

2. Ukrajna humanitárius segítése a miniszterelnök szerint nem jelenti az oroszokkal való kapcsolat feladását, mert az szembenne a nemzeti érdekeinkkel. Fenntartjuk a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal, és ezt javasoljuk szövetségeseinknek is.

3. Marad a vidéknek tett ígéret is, mondta Orbán Vikor. Soha nem látott fejlesztéseket indítanak be, és annyi pénzt biztosítanak, amennyit még nem látott a magyar vidék még az Osztrák-Magyar Monarchia idején sem. A termelő mezőgazdaság mellé felépítik a feldolgozó mezőgazdaságot, feltámasztják a privatizációval tönkretett élelmiszeripart,lesznek az élelmiszeriparban is nemzeti bajnokaink, akik a világpiacon is helyt állnak.

4. Marad a keleti országrész felzárkóztatásának terve is, Orbán szerint ideje, hogy végre gazdaságilag és az életszínvonal tekintetében is egyesítsék Hunniát és Pannóniát. Ezért hídakat építenek a Dunán: a paksit hamarosan befejezik, a mohácsit hamarosan megkezdik.

A Győri-Szombathely-Veszprém ipari övezet mellé beemelik a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolcon háromszöget. Ehhez sok energia kell, ezért erőműveket és vezetékrendszereket fogunk építeni akkor is, ha Brüsszel ebben nem hajlandó szerepet vállalni. Majd lesz más.


5. Arról sem mond le a kormány, hogy minden évben legyenek újabb családsegítő döntések.


6. Marad a rezsivédelem, a 13. havi nyugdíj, folytatják az egyetemek és a gazdaság összekapcsolását. Az a cél, hogy a bankszektort, az energiaszektort, a médiaipart magyar kézben tartsuk, és a távközlési és információs szektor is magyar többségi kézbe kerüljön.

7. A miniszterelnök szerint ez még nem minden, „ lobog a szélben a szélzsák” – jegyezte meg, a Korda György sláger szövegrészletével valószínűleg a Liszt Ferenc Repülőtér tervezett megvásárlására utalva.

The Conversation

Ne hagyd ki!