Azt is mutatjuk, kik veszíthettek rajta leginkább
Fotó: Shutterstock

Ők nyerhetnek azon, hogy magas a magyar infláció

Egyes piaci szereplők bevételei nagyobb ütemben nőnek, mint a kiadásaik, vagyis a költségeik emelkedésénél gyorsabban nő a jövedelmük. Ők az infláció nyertesei. Mutatjuk, kik tartozhatnak ebbe a kategóriába.


A negyedével drágult az életünk egy év alatt

2022. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit Magyarországon. Az elmúlt egy évben a háztartási energia (55,5 százalékkal) és az élelmiszerek ára (44,8 százalékkal) emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,9 százalékkal nőttek, 2022-ben pedig átlagosan 14,5 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest. Viszont az Eurostat egy kicsit más módszertannal 25 százalékos drágulást mért Magyarországon decemberben az előző havi 22,5, illetve 23,1 után.

A G7 megjegyzi, hogy a toronymagas infláció mindenkit érint hazánkban, azonban nem egyforma mértékben, és nem is biztos, hogy kizárólag negatívan. Egyesek bevételei nagyobb ütemben nőnek, mint a kiadásaik, vagyis a költségeik emelkedésénél gyorsabban növekszik a jövedelmük. Ők az infláció nyertesei.

Ők tartozhatnak az infláció nyertesei közé

A makrogazdasági statisztikák alapján a háztartások között nagyítóval kell keresni, hol haladja meg a jövedelmek növekedése a kiadások bővülését. Emellett a nyugdíjasokat is aligha lehet az infláció nyertesei közé sorolni.

Viszont az egyéni vállalkozók és általában a társas vállalkozások azon képessége, hogy az emelkedő megélhetési és működési költségeiket érvényesítsék az áraikban, jellemzően jobb, mint az alkalmazottaké.

Miközben mind a munkavállalói jövedelmek, mind pedig a bérek és keresetek bruttó hazai hozzáadottértékhez viszonyított aránya drasztikusan zuhant 2022-ben, és a tavalyi harmadik negyedévben több, mint húsz éve nem látott mélypontra süllyedt (42 százalék illetve 37 százalék), addig a bruttó működési eredmény és vegyes jövedelem aránya soha nem látott magasra ugrott (58 százalék)

- jegyzi meg a portál szakértője.

Tehát az árazásban nagyobb érdekérvényesítő képességgel rendelkező vállalkozók és vállalkozások a magas inflációs környezetben javítani tudták a jövedelmi helyzetüket, viszont a munkavállalók és a nyugdíjasok nem.

És mi a helyzet az állammal?

Mindeközben 2022 első tizenegy hónapjában 2021 azonos időszakához képest az állami áfa-bevételek 28 százalékkal nőttek. Addicionális előny az államadósság elinflálódásának a jelensége, mivel az államadósságot jellemzően a GDP arányában számítjuk. Igaz, a kamatkiadások is emelkednek, de a múltban felhalmozott adósságtömeg aránya a jelenbeli jövedelemhez képest tempósan mérsékelhető.

Viszont rontja a helyzetet az energiaárak drámai emelkedése és a jelentős állami szerepvállalás az energiapicon. Ezek elvihetik a kasszából az összes nyereséget, vagy még többet, ami az államadóság elinflálódásából adódik. Így az állam sem tartozik a nyertesek közé, azonban az infláció elsődleges vesztesei a háztartások.

Ne hagyd ki!