Alapkamatot emelt a jegybank, hogy fékezze a pénzromlás ütemét
Fotó: Shutterstock

Májusra 10,5 százalék lehet az infláció, lépett a jegybank

Nem okozott meglepetést a jegybank monetáris tanácsának keddi döntése az alapkamat 50 bázispontos emeléséről az MTI-nek küldött elemzői kommentárok szerint. A jegybank alelnöke azt mondta, addig folytatódik a fokozatos alapkamat-emelés, amíg az infláció növekedése megáll.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 5,90 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és az alapkamattal azonos mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is.

Horváth András, a Magyar Bankholding vezető elemzője azzal számol, hogy az év közepére a 7,50 százalékos csúcsig emelkedhet az alapkamat, fokozatosan felzárkózva az egyhetes betéti kamathoz, amely nyár végén zárulhat össze.

Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyhetes betéti kamat emelkedésének üteme az elmúlt hónapokban megszokott mértékű marad, vagyis várhatóan 30 bázispont lesz. Tehát az effektív eszköz esetében nem lassul a szigorítás üteme.

Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója azt írta: az MNB kedden visszatért a korábbi, óvatosabb ütemű kamatemeléshez, amivel kitolhatja az irányadó egyhetes betéti kamat és az alapkamat "összezárását", így a kamatemelési ciklus hosszát is.

A folytatásról

Folytatódik a fokozatos alapkamat-emelés, miközben az egyhetes betéti kamatot a korábbi ütemben növeli a jövőben is a jegybank - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a kamatdöntést követő online háttérbeszélgetésen.

A két kamat az év második felében érhet össze. Megerősítette: a kamatemelési ciklus, a monetáris szigorítás addig tart, amíg az infláció növekedése megáll, és a kondíciók biztosítják a jegybanki inflációs cél elérését. Közölte: az év második felében biztosan marad a szigorítás.

A megállás nem opció

- fogalmazott az alelnök arra a kérdésre válaszolva, hogy több régiós jegybanknál a szigor enyhítésére utaló jelek mutatkoznak.

Májusi várakozások

A jegybank szerint rövid távon az infláció erősödése látszik, májusra 10,5 százalék feletti drágulást sem tartanak kizártnak. A kormányzati intézkedéseket értékelve méltatta, hogy azok elkötelezettek az alacsony hiánypálya mellett idén és jövőre. Ugyancsak fontos üzenetnek nevezte, hogy 60 százalékban a kiadásokat csökkentik az intézkedések. A jegybanknál úgy vélik, az inflációt nem növelik a bejelentett intézkedések, ugyanakkor a versenyképesség javítását is szükségesnek tartják.


Ne hagyd ki!