Két évig még megmarad a kedvezményes lakásáfa, így döntött a kormány
Fotó: Shutterstock

Döntött a kormány, két évig marad a kedvezményes lakásáfa

A miniszterelnök a közrádióban rezsiről, a földgáz-ellátás biztonságáról, Magyarország élelmiszer-ellátásának stabilitásáról beszélt.


Orbán Viktor az EU gázspórolási terveiről azt mondta, a magyar ember úgy gondolkodik, hogy leginkább magára számíthat. Függetlenül attól, hogy mi történik az orosz-ukrán fronton, és függetlenül attól, hogy mit „ókumlálnak ki” Brüsszelben, nekünk kell rendeznünk a sorsunkat energiaügyben. A szankciók nem működnek, ezért véleménye szerint új stratégiára van szükség. Október lesz a vízválasztó, ha Brüsszel nem lép időben, ettől kezdve háborús gazdálkodásra kell készülni Európában.

A földgázellátásban a kormányfő értékelése szerint biztonságban vagyunk. Ami pedig a világgazdasági kilátásokat illeti, harcolni fogunk a recesszió, a gazdasági visszaesés ellen, harcolni fogunk a munkahelyekért, harcolni azért, hogy a rezsi ne vigye el teljesen a választók teljes fizetését.

A rezsicsökkentett ár ősztől az átlagfogyasztásig minden magyar családnál megmarad és ezzel minden magyar család ezután is spórol a piaci árhoz képest a villanyszámláján és a gázszámláján is.

Ma a rezsicsökkentésnek köszönhetően egy magyar család az átlagfogyasztás szintjéig az áramszámlán spórol 56 ezer forintot, a gázszámlán pedig 146 ezer forintot

- mondta a kormányfő, hozzátéve, ebben az évben ez a rendszer biztosan fenntartható.

Az aszálykárok felmérését követően azt látni, hogy Magyarország élelmiszerrel történő ellátása nincs veszélyben, a hazai agrárium képes arra, hogy tízmillió embert ellásson élelmiszerrel. Sőt lesz export is, de a megszokott méretűnél sokkal kisebb. Ez bevételkiesést jelent.

A miniszterelnök beszélt a gazdák kárenyhítéséről is. Elmondta, hogy a kárenyhítési alap kimerült, de a kormány létrehozott egy munkacsoportot a gazdák megsegítésére. Még kell egy jó hét, amíg véglegesítik a döntéseket, de a gazdák kapnak további segítséget.

A kormány további két évvel meghosszabbította a lakásépítések öt százalékra csökkentett áfáját. Orbán Viktor emlékeztetett arra: a lakásépítések áfájának átmeneti, 25-rő 5 százalékra csökkentése az év végén kifutott volna. Azt látták, hogy sok ember felgyorsította a lakásépítési szándékait, kapkodni kezdett, hogy beleférjen a mostani szűk határidőbe.

Erre nincs szükség, nem kell kapkodni, mert a kormány létrehozta a gazdasági növekedést megvédeni hivatott kabinetet, amelynek javaslatára biztosítani fogják a következő két évben is az egyébként lassuló lakásépítési piac megtámogatását az ötszázalékos áfával

- mondta a kormányfő.


Ne hagyd ki!