Kifizetési stop a kormányzati szerveknél, kivételekkel
Fotó: Shutterstock

Kifizetési stop a költségvetési szerveknél, reagált a kormány

Egy úgynevezett „2000-es” kormányhatározat értelmében a kormány alá tartozó szervek – néhány kivételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség. A Telex szerint ezt a döntést a 2257/2022-es határozat tartalmazza. A Pénzügyminisztérium reagált az értesülésre.


A Telex azt írta, hogy a kormány „a kiegyensúlyozott költségvetés fenntartása miatt” október 31-ig a felügyelete alá tartozó szerveknél kifizetési tilalmat rendelt el.

A határozatban négy kivétel szerepel:

  • önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheinek finanszírozása,
  • bérek és más személyi juttatások,
  • nemzetközi szerződésekhez vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások,
  • a 2014–-2020-as uniós programok esedékes kifizetései.

Reagált a Pénzügyminisztérium

A kormány fegyelmezett, takarékos gazdálkodást rendelt el a költségvetési szerveknél, amellyel a szankciós energiaválságra válaszol – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az ATV megkeresésére, megerősítve az kifizetési stopról szóló információkat.
A PM tájékoztatásaszerint „szankciós felárakat kell fizetni a földgázért és a villamos energiáért, ezért amíg a szankciók életben vannak, addig a kormány takarékos gazdálkodást folytat”.

A minisztériumi válaszban a Telex értesüléseinek megfelelően az olvasható, hogy a kormány automatikusan fizeti a béreket, a nyugdíjakat, a köznevelési, a felsőoktatási, a szociális, az egészségügyi, és a közfeladatokhoz kapcsolódó kiadásokat, továbbá a 2014-2020 közötti uniós programok kifizetéseit és a dologi költségeket is. Minden más kifizetéshez a pénzügyminiszter engedélye szükséges.

Azt, hogy betartják-e a kifizetési tilalmat, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi.


Ne hagyd ki!