Munkások egy gyárban
Fotó: Shutterstock

A kormány így reagált a friss ipari termelési adatokra

2023 szeptemberében az ipari termelés volumene 7,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 augusztusához mérten 1,2 százalékkal nőtt, írja gyorsjelentésében a KSH.A legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártása bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene.

Az ipari termelés az év első kilenc hónapjában 4,9 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára az adatokat kommentálva azt emelte ki, hogy a korábbi hónapokhoz hasonlóan továbbra is szárnyal a legnagyobb súllyal rendelkező járműgyártás és a villamos berendezések gyártása. Mindez jól mutatja, hogy az autóipar, az elektromos járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó ökoszisztéma egyre inkább az export és beruházás alapú magyar gazdaság húzóerejévé válik.

Az államtitkár hozzátette, hogy a legfrissebb nemzetközi adatok szerint éves alapon Észtországban 11,9 százalékos, Írországban 27,3 százalékos, Szlovéniában 12,3 százalékos, míg az unió egészében 4,4 százalékos mérséklődés volt látható.


Ne hagyd ki!