Mehatározóak a külföldi vállalatok idehaza
Forrás: Shutterstock

Van mit ellesnünk a nálunk működő külföldi cégektől, de jó hír, hogy javulunk

Nagyjából két százaléknyi külföldi tulajdonú vállalat hozza össze a hazai vállalkozások árbevételének, valamint hozzáadott értékének közel a felét. Csökkent azonban a külföldiek dominanciája Magyarországon.Egyre jobban állnak a hazai cégek, de így sem rózsás a helyzet

A Magyarországon működő vállalkozások 2,1 százaléka, vagyis 13,9 ezer cég állt külföldi irányítás alatt 2020-ban. Ez nagyon kevésnek tűnik, azonban az alacsony számuk ellenére a külföldi vállalatok az összes hazai vállalkozás árbevételének, valamint hozzáadott értékének közel felét realizálták. Emellett a hazai exporttevékenység javát is ők végzik. Ők valósították meg továbbá a bruttó tárgyieszköz-beruházások több mint 40 százalékát is. A hazai vállalkozások munkavállalóinak negyedét szintén ezek a külföldi irányítású leányvállalatok foglalkoztatták. Pozitívum azonban, hogy már nem haladja meg a nem magyar eredetű vállalatok árbevétele a hazai vállalkozásokét - írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva a Növekedés.hu.

A nagyvállalatok teljesítményének közel háromnegyedét is a külföldi irányítású cégek adták Magyarországon az adott évben. A 250 főnél kevesebb embert foglalkoztató vállalkozások esetében ugyanakkor a magyar hátterű cégek térnyerése figyelhető meg.

A feldolgozóiparban a legnagyobb a külföldi vállalkozások részesedése idehaza, hiszen a szektor 2020-as összteljesítményének több mint a kétharmada hozzájuk köthető. Ezenkívül a kereskedelem, az energiaipar, valamint az információ és kommunikáció szektorokban a legerőteljesebb a külföldi jelenlét.

A kutatási és fejlesztési ráfordítások esetében is a külföldiek járnak az élen hazánkban, elsősorban a közúti járműgyártás, a villamos berendezés gyártás és a gépgyártás területén.

Uniós áttekintés

Az uniós államokban a hozzáadott értékhez legnagyobb arányban Írországban (67 százalék) járultak hozzá a külföldi ellenőrzés alatt álló vállalkozások az Európai Unióban. Az extrém magas értéket egyébként az ország kedvező adózási rendszerével magyarázza a portál.

A külföldi irányítású vállalkozások részesedése a bruttó hozzáadott értékből kelet-közép-európai országok közül Magyarországon 47,4 százalék, Szlovákiában 47, Romániában pedig 44,7, Csehországban 42,8, Lengyelországban pedig 37 százalék volt 2018 során. Az uniós átlag ezeknél az értékeknél azonban jóval kevesebb: csupán 24,2 százalék.

A visegrádi országokban, illetve Kelet-Közép-Európában német vállalati dominancia figyelhető meg. Nyugat-Európában pedig jellemzően amerikai vállalatok jelenléte volt a legmarkánsabb 2018-ban – hivatkozik a KSH és az Eurostat adataira a portál.

Ne hagyd ki!