recesszió ábra
Fotó: Shutterstock

Itt a lista! Nem sok európai ország gazdasága esett akkorát, mint a magyar

Az Eurostat friss GDP-adatai azt mutatják, hogy a gyengélkedő eurózónán belül a magyar gazdaságnál csupán az észt és a svéd zuhant nagyobbat a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.Csütörtökön frissítette második negyedéves GDP-adatbázisát az Eurostat, már csak Luxemburg adata hiányzik a kontinensről. Az eurózóna gazdasága az eddig becsült 0,3 százalék helyett mindössze 0,1 százalékkal növekedett negyedéves alapon, a tavalyi második negyedévhez képest pedig 0,5 százalékos volt a bővülés – közölte a Portfolio az Eurostat adatait.

Ez is fontos: Itt a friss adat a hazai gazdaság csökkenő teljesítményéről

GDP sz\u00f3 kock\u00e1kb\u00f3l

Fotó: Shutterstock

A legnagyobb GDP-növekedést Málta, Írország és Románia tudhatja magáénak. Utóbbi mellett Horvátország a másik a szomszédjaink közül, aki az élmezőnyben zárt.

Ez is érdekelhet: Osztrák elemzők szerint mi lehetünk a régió fekete báránya

2023 második negyedévét alapul véve is a magyar gazdaság recessziós, teljesítménye továbbra is csökkenő tendenciát mutat.

Az európai rangsor utolsó negyedének elején találjuk magunkat 0,3 százalékos visszaeséssel, mindössze öt állam – Lettország, Olaszország, Ciprus, Ausztria, Svédország és Lengyelország – teljesített rosszabbul. Itt az ír, litván, szlovén hármas az a gazdaság, amelyeknek bővülése kiemelkedett ugyanezen negyedévben (2023 április-június).

Ne hagyd ki!