Kanyarban kellene előznie a magyar gazdaságnak

Nem tudtunk előzni a kanyarban, de a versenynek nincs vége. Egyebek között ezt írta a magyar gazdasáról szóló friss elemzésében a jegybank elnöke.


A járvány elleni harc sikeres volt 2020-ban, mert a két hullám ellenére nem tört át a vírus. A társadalom, az egészségügy és a kormány jól állta a sarat. A magyar járványkezelés a nyugati országok élvonalában volt tavaly- olvasható a növekedés.hu-n megjelent írásban. Kigyűjtöttük számodra a legfontosabb megállapításokat.

Sikerek és kudarcok

A gazdasági hadviselés vegyes eredményt hozott. Kitűnően vizsgázott a munkahelyek védelmében, jól teljesített a fogyasztási szint fenntartásában és megbízhatóan működött a pénzügyi rendszer működtetésében. A beruházások, ezen belül az állami beruházások bővítése terén azonban inkább kudarc, mint siker a válságkezelés.

Elmaradt a bravúr, nem tudtunk kanyarban előzni a múlt évben. A magyar gazdaság visszaesése az európai középmezőnyben lesz a végleges adatok szerint. Igaz, a hazai második hullám miatt végül nálunk sem volt lehetséges a 2019-es GDP szint megőrzése. Mások azonban – németek, lengyelek, románok – jobbak voltak a beruházások, az építés, a közösségi fogyasztás fenntartása terén.

Elérhettünk volna jobb teljesítményt, ha képesek lettünk volna ötödével emelni az állami beruházások szintjét, valamint az építőipari és különösen a lakásépítési teljesítményt.

A versenynek azonban nincs vége, sőt a java még hátravan.

Így tudunk majd előzni a kanyarban

  • Először is kiderült, hogy igen jelentős tartalékokat halmoztunk fel 2010-2019 között és ezeket képesek vagyunk mozgósítani baj idején.
  • Másodszor, a kormány, a jegybank és a pénzügyi rendszer szövetsége kiállta az újabb próbát.
  • Harmadszor, rájöttünk, hogy miért nem előztünk már 2020-ban: a beruházások miatt. Kiderült, hogy teljesen új, gyorsított, központosított és azonnali visszajelzésekkel működő állami beruházási modellre van szükség. Továbbá arra, hogy az üzleti szektor és a családok is rákapcsolódhassanak saját beruházásaikkal a nagyívű állami programokra.


Ne hagyd ki!