Matolclcsy György bírálta a kormányt,a  kormány így reagált

Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét hallgatta meg a Parlament gazdasági bizottsága. Az a plenáris ülésen, több ellenzéki felszólalásból derült ki, hogy a jegybankelnök élesen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját. Az RTL később közzétett egy videót a meghallgatásról, ebből több részlet is kiderült. A kormányból ketten is megszólaltak az ügyben.


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) ellenzéki képviselő a plenáris ülésen úgy fogalmazott, az MNB elnökének "az őszödi beszédhez hasonlítható gazdasági igazságbeszéde" brutális látleletét adta a Fidesz-kormányzásnak. Azt kérte, hogy a kormánypártiak reagáljanak a Matolcsy György által elmondottakra, egyebek mellett arra, hogy a szocializmusba nem érdemes visszamenni, hogy Magyarország a világ öt legsérülékenyebb országa között van, hogy helytelen a kormány válságkezelési stratégiája, hogy a 2021-es költségvetés műhiba volt. Hozzátette, a jegybankelnök szerint jövőre 15-18 százalék lehet az infláció. Közölte, a magyar politikatörténetben ilyen gazdasági vádbeszédet még nem lehetett hallani.

Az RTL közzétett egy hosszabb felvételt a jegybankelnök bizottsági szerepléséről (ITT megtalálod), Matolcsy egyebek között arról beszél, hogy a hazai pénzügyi és makrogazdasági mutatók az EU-ban az első-második legrosszabbak, jövőre már a legrosszabbak lesznek, és a 15-18 százalék közt várható infláció a legmagasabb lesz az EU-ban. Ugyanakkor Matolcsy György szerint fizetésképtelenség veszélye nem áll fenn, a magyar gazdaság egyáltalán nem omlik össze. Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink hiánya miatt vagyunk bajban, de egész Európa bajban van – fejtegette a jegybankelnök.

Ha Magyarország folytatja ezt a gazdaságpolitikát, nem hajt végre kétharmados fordulatot, elveszíti ezt az évtizedet, stagnálás, stagfláció következik

- mondta Matolcsy György, hozzátéve, hogy ez most még megelőzhető, jövőre már nem. A problémák között említette, hogy Bulgária után a második legalacsonyabb termelékenységű élelmiszeriparral működünk, illetve a magyar gazdaság termelékenysége az EU 27 országa közül hátulról a negyedik. Így szerinte nem lesz felzárkózás, nemhogy az öt legjobb ország között nem leszünk, de a legjobb 15 között sem. A Magyar Nemzeti Bank kéri, követeli azt, hogy a magyar kormány térjen vissza az egyensúlyok helyreállításának útjára és nyerjük meg újból az évtizedet, fogalmazott a jegybankelnök.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a plenáris ülésen úgy reagált Matolcsy György meghallgatására, hogy az MNB-nek nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában, a jegybank függetlenül végzi a törvényben meghatározott feledatát, így a jegybankelnök véleményét teljesen szabadon mondhatja el.

Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán azt írta, a jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat. Minden ország lépéskényszerbe került, Magyarország is. A válságkezelés eredményeként eddig magas maradt a gazdasági növekedés (harmadik negyedévben 4,1%, ami az unióban a hetedik legmagasabb mérték), valamint magas a foglalkoztatottság (4,7 millió ember dolgozik, továbbra is 4% alatt a munkanélküliség).Lehet építeni az elmúlt évek eredményeire.

Ne hagyd ki!