Megint emelt a kamaton a jegybank
Fotó: Shutterstock

Az MNB így számol a rezsicsökkentési változások hatásaival

A monetáris tanács kedden az alapkamat 100 bázisponttal 10,75 százalékra emeléséről döntött, az egynapos betéti kamatot ugyanilyen mértékkel 10,25, míg az egynapos és az egyhetes fedezett hiteleszköz kamatát 13,25 százalékra növelte. A testület közölte, hogy az egyhetes betéti eszköz kamatának az alapkamatéval azonos mértékű emelését tartja indokoltnak.


A monetáris tanács megítélése szerint az inflációs várakozások horgonyzása és a másodkörös inflációs kockázatok mérséklése érdekében az alapkamat további határozott emelése indokolt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) továbbra is készen áll az egyhetes betéti eszköz kamatával gyorsan és rugalmasan reagálni, amennyiben azt a rövid távú pénz- és árupiaci kockázatok emelkedése indokolja - áll a keddi kamatemelést indokló, az MNB honlapján publikált közleményben.

Az inflációs cél elérése szempontjából kulcsfontosságú a másodkörös hatások kivédése és az inflációs várakozások horgonyzása. A háborús feszültségek elsőkörös hatásainak lecsengése, a külső inflációs hatások mérséklődése, a júniusban bejelentett adóintézkedések inflációs hatásának kifutása és a proaktív jegybanki lépések következtében az infláció várhatóan 2023 végén tér vissza a jegybanki toleranciasávba, majd 2024 első félévében éri el a 3 százalékos jegybanki célt - áll a közleményben.

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a kamatdöntést követő online háttérbeszélgetésen. Megjegyezte: a 10,75 százalékra emelkedő alapkamatot az egyhetes betét kamata is követni fogja, a csütörtöki tenderen 100 bázispontos emelés várható.

A hatósági energiaárakról hozott kormányzati döntés hatására augusztustól egy éven át emelkedni fog a fogyasztói árindex

- hangsúlyozta. Továbbra is úgy látják, hogy az infláció valamikor az év vége felé fog tetőzni, de magasabb szinten, mint ahogy azt korábban várták - tette hozzá.


Ne hagyd ki!