A tavalyi, eredménytelenül zárult fordulók után szerdán ülnek ismét tárgyalóasztalhoz a munkavállalók és a munkaadók, valamint a kormány képviselői, hogy folytassák az egyeztetéseket a minimálbér és a garantált bérminimum 2021-es összegéről.


A szakszervezetek eredetileg 10 százalékos emelést javasoltak, amit menet közben megfeleztek. A munkaadók a járvány miatt kialakult gazdasági nehézségekre hivatkozva 3,1 százalékot ajánlottak. A megegyezés azért is fontos, mert számos egyéb juttatás összegét a mindenkori minimálbérhez igazítják. Arról már megállapodtak a felek, hogy csak akkor állnak a nyilvánosság elé, ha megszületett az egyezség.

Lapértesülések szerint a szakszervezetek a múlt héten új javaslatokat tettek a korábbi eredménytelen találkozók után, de azok tartalmáról nem nyilatkoztak. A Munka Törvénykönyve szerint a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről az előző év végéig kellett volna megállapodni. A kormány azonban a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva egy rendelettel lehetővé tette, hogy januárban folytassák a tárgyalást.

Nem vagyunk a minimálbéresek országa

Szakszervezeti becslések szerint nagyjából egymillió ember dolgozik a legkisebb bérekért, vagy keres csak valamivel többet Magyarországon. A kormány máshogyan számol. A hivatalos adatok szerint 2017-ről 2020-ra 35 százalékkal, 250 ezer alá csökkent a minimálbéren foglalkoztatottak száma. 2010 óta a legalacsonyabb bér a visegrádi országok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben, és uniós összevetésben is az élmezőnybe tartozik az ország. A minimálbér összege bruttó 161 ezer forint.


The Conversation

Friss

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!