A tavalyi, eredménytelenül zárult fordulók után szerdán ülnek ismét tárgyalóasztalhoz a munkavállalók és a munkaadók, valamint a kormány képviselői, hogy folytassák az egyeztetéseket a minimálbér és a garantált bérminimum 2021-es összegéről.


A szakszervezetek eredetileg 10 százalékos emelést javasoltak, amit menet közben megfeleztek. A munkaadók a járvány miatt kialakult gazdasági nehézségekre hivatkozva 3,1 százalékot ajánlottak. A megegyezés azért is fontos, mert számos egyéb juttatás összegét a mindenkori minimálbérhez igazítják. Arról már megállapodtak a felek, hogy csak akkor állnak a nyilvánosság elé, ha megszületett az egyezség.

Lapértesülések szerint a szakszervezetek a múlt héten új javaslatokat tettek a korábbi eredménytelen találkozók után, de azok tartalmáról nem nyilatkoztak. A Munka Törvénykönyve szerint a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről az előző év végéig kellett volna megállapodni. A kormány azonban a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva egy rendelettel lehetővé tette, hogy januárban folytassák a tárgyalást.

Nem vagyunk a minimálbéresek országa

Szakszervezeti becslések szerint nagyjából egymillió ember dolgozik a legkisebb bérekért, vagy keres csak valamivel többet Magyarországon. A kormány máshogyan számol. A hivatalos adatok szerint 2017-ről 2020-ra 35 százalékkal, 250 ezer alá csökkent a minimálbéren foglalkoztatottak száma. 2010 óta a legalacsonyabb bér a visegrádi országok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben, és uniós összevetésben is az élmezőnybe tartozik az ország. A minimálbér összege bruttó 161 ezer forint.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A magyarok is tanulhatnak a lengyel nemzeti boltlánc bukásából

Lekerült a céges logó Lengyelország 30 éves nemzeti áruházlánca, a Piotr i Pawel utolsó boltjának bejáratáról is, miután a cég elvérzett a külföldi multikkal folytatott versenyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A politikusok sehol, a tudósokban bíznak leginkább a magyarok

A tudósokban a magyarok kétharmada bízik, ami a legmagasabb mutató a különböző szakmák körében. A legkevésbé a politikusokban bízunk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!