Orbán Viktor sajtótájékoztatója, Paks II., orosz gáz, gazdasági kérdések
Fotó.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Paks II. folytatódik, ha kell, rubelben fizetünk az orosz gázért

Nemzetközi sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-KDNP pártszövetség sorrendben negyedik kétharmados győzelme után. Összefoglaljuk a legfontosabb gazdasági témákat.


A választásokon győztes pártoknak és a kormánynak a víziója Európáról és a jövőről változatlan: hisz a nemzetállamban, és Magyarország jövőjét az Európai Unión és a NATO-n belül képzeli el

- jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a mi világértelmezésünk kicsit leegyszerűsítve úgy hangzik, hogy a sorscsapások globális természetűek, ilyen a népvándorlás, ilyen a járvány és ilyenek a háborúk. A hatékony, gyors válaszok pedig mindig nemzetiek és lokálisak, ezért továbbra is hiszünk a nemzetállamokban.

A vízió másik pillérének azt nevezte, hogy Magyarország megerősíti a szövetségeit. Továbbra is az Európai Unión belül képzeljük el Magyarország jövőjét és aktívan részt akarunk venni a jövő Európai Uniójának kialakításában. NATO tagállam vagyunk, azok is maradunk, és egy jóval erősebb hadsereget akarunk építeni, ezzel a NATO-t is erősítjük. A miniszterelnök a sürgős teendők között első helyen a béke elérését nevezte meg. A béke felé vezető út első lépése a tűzszünet, és utána pedig következnie kell egy európai békekonferenciának.

Az energiaárakról

Azonnali brüsszeli intézkedésekre van szükség a magas energiaárak miatt

-mondta a kormányfő, erre vonatkozóan már tett javaslatot a magyar fél. Azt javasolta, hogy amíg a háború tart, és amiatt magasabbak az energiaárak, az árak emelkedését eredményező adminisztratív előírást fel kell függeszteni. Ide sorolta a fosszilis energiahordozók adóztatásának bonyolult szabályai mellett azt az előírást, ami a villamos energia árát összekapcsolja a gáz árával. Ugyancsak fel kell függeszteni a bioüzemanyag-adalék üzemanyagokba keverésére vonatkozó előírást. Orbán Viktor szerint súlyos gazdasági válság van kibontakozóban, aminek számos oka van, de a legfontosabb ezek közül az Oroszországra kivetett szankciórendszer.

Ennek meg fogjuk fizetni az árát

- fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország kész-e rubelben fizetni az orosz gázért, a kormányfő azt felelte, nekünk nem okoz semmilyen gondot rubelben fizetni. Ha az oroszok azt kérik, mi rubelben fizetünk. A paksi bővítésről azt mondta az, EU oldalán merülhet fel probléma a Paks II. kapcsán, mert onnan érkeznek a szankciók, de a nukleáris energia kérdése semmilyen javaslatcsomagban nem szerepel.

Ezért a paksi beruházás a korábbi szerződések szerint folytatódhat

- mondta a kormányfő.

Orbán szerint geopolitikai összefüggése is van a sokat (belföldről és külföldről is) támadott beruházásnak. Ha ezek a támadások nem lettek volna, akkor ez az erőmű már üzemelne 2023-ban és az energiaválságban nagyobb mozgásterünk lett volna, főleg a gázról való leválás tekintetében. Elveszítettünk a támadások miatt jónéhány évet. Ennek most isszuk a levét.

A családok támogatásáról, árstopról

A pénzügyi stabilitás a legfontosabb. A cél pedig az, hogy a magyar növekedés meghaladja az EU átlagát. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy legutóbb az egy főre jutó GDP tekintetében lehagyta Magyarország Portugáliát. Cél továbbá, hogy a gyerekesek ne éljenek rosszabbul, mint a gyermektelenek.

Az árkorlátozó intézkedéseknek vannak határidejei. Addig mindenképpen fennmaradnak és minél nagyobb mértékben szeretné fenntartani ezeket a későbbiekben is. Tárgyalni kell a bankokkal, a Mol-lal, az üzemanyag-kereskedőkkel is és az élelmiszer-kereskedőkkel is, mondta a kormányfő.

Az a tervünk, hogy kibővül a családtámogatási rendszer, de közbejött a háború. Ez az irányt, ezt a rendszert tovább kell építeni, konkrét elképzeléseim is vannak

- mondta Orbán Viktor, de az elképzeléseket nem részletezte.


Ne hagyd ki!