Más uniós országok is kezdenek nyitni, tehát a verseny ismét elkezdődik. A különbség azonban az, hogy szinte csak Magyarországon alapozza meg a korlátozások feloldását a beadott védőoltások aránya – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László.


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az interjúban azt mondta, a válság becslések szerint naponta 15 milliárd forintjába került az országnak. Ha úgy számolunk, hogy a rendkívül sikeres oltási programnak köszönhetően nagyjából 45-60 nappal hamarabb lehetett feloldani a korlátozásokat, mint több versenytárs országban, akkor ez azt jelenti, hogy megspóroltuk a bruttó hazai termék mintegy 1-1,5 százalékát. Ez legalább hatszázmilliárd forintot jelent.

Gyors gyógyulás

Az ország az oltási program sikerével gazdaságilag is lépéselőnybe került. Ennek óriási a jelentősége – hangsúlyozta a kamara elnöke. Mindez azt jelenti, hogy valamennyi iparág sokkal gyorsabban talpra tud állni. Az a szektor is, amelyiket jobban megviselt a válság, és az is, amelyiket kevésbé vagy egyáltalán nem.

Parragh László szerint mindez azzal jár, hogy a cégek döntő része hamarabb kilábal a nehéz helyzetből, nyereséget tud termelni. Vissza lehet térni a piacra, illetve meg lehet erősíteni az adott vállalat piaci helyzetét. Mindez pedig segíti a beruházások élénkülését.

Az iparkamara elnök szerint most már újra arról beszélhetünk, hogy bizonyos szektorokban ismét munkaerőhiány tapasztalható. Ez azt mutatja, hogy ha helyreáll a gazdaság, akkor ugyanazokkal a problémákkal fogunk szembesülni, mint 2019-ben. Onnan kell folytatni a gazdaságszervezést, ahol a járvány törést okozott. Mind mondta:

Nem lesz kellő számú munkaerő, vagy egy részük képzettsége nem lesz megfelelő. A felsőoktatásban továbbra is a reáltárgyak irányába kell terelni a folyamatokat, javítani kell a hatékonyságot és a termelékenységet a gazdaságban.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

A prémiumkategóriás elektromos autózás már nem utópia

Az elektromos autózás forradalmát jelzi, hogy egyre több prémium autógyártó jelenik meg különböző méretű modellekkel a piacon. Gyorsan növekvő szegmensről beszélhetünk, amelynek úttörője az amerikai Tesla volt. Összegyűjtöttük azokat a már kapható e- autó modelleket, amelyek joggal szerepelhetnek a prémium kategóriában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Szép pénzt remél műkincsei digitalizálásától a világhírű  múzeum

Az Ermitázs műkincsei augusztus végén nem helyettesíthető tokenek (NFT) formájában kerülnek értékesítésre a Binance piacterén.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!