Más uniós országok is kezdenek nyitni, tehát a verseny ismét elkezdődik. A különbség azonban az, hogy szinte csak Magyarországon alapozza meg a korlátozások feloldását a beadott védőoltások aránya – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László.


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az interjúban azt mondta, a válság becslések szerint naponta 15 milliárd forintjába került az országnak. Ha úgy számolunk, hogy a rendkívül sikeres oltási programnak köszönhetően nagyjából 45-60 nappal hamarabb lehetett feloldani a korlátozásokat, mint több versenytárs országban, akkor ez azt jelenti, hogy megspóroltuk a bruttó hazai termék mintegy 1-1,5 százalékát. Ez legalább hatszázmilliárd forintot jelent.

Gyors gyógyulás

Az ország az oltási program sikerével gazdaságilag is lépéselőnybe került. Ennek óriási a jelentősége – hangsúlyozta a kamara elnöke. Mindez azt jelenti, hogy valamennyi iparág sokkal gyorsabban talpra tud állni. Az a szektor is, amelyiket jobban megviselt a válság, és az is, amelyiket kevésbé vagy egyáltalán nem.

Parragh László szerint mindez azzal jár, hogy a cégek döntő része hamarabb kilábal a nehéz helyzetből, nyereséget tud termelni. Vissza lehet térni a piacra, illetve meg lehet erősíteni az adott vállalat piaci helyzetét. Mindez pedig segíti a beruházások élénkülését.

Az iparkamara elnök szerint most már újra arról beszélhetünk, hogy bizonyos szektorokban ismét munkaerőhiány tapasztalható. Ez azt mutatja, hogy ha helyreáll a gazdaság, akkor ugyanazokkal a problémákkal fogunk szembesülni, mint 2019-ben. Onnan kell folytatni a gazdaságszervezést, ahol a járvány törést okozott. Mind mondta:

Nem lesz kellő számú munkaerő, vagy egy részük képzettsége nem lesz megfelelő. A felsőoktatásban továbbra is a reáltárgyak irányába kell terelni a folyamatokat, javítani kell a hatékonyságot és a termelékenységet a gazdaságban.


The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!