Két drazstikus intézkedés a jegybanktól a forintgyengülés megállítására
Fotó: Shutterstock

Rendkívüli lépések az MNB-től a forintgyengülés megállítására

A reggeli, 428 forint körüli szintről több mint tíz forinttal erősödött az euróhoz képest a forint, miután Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a jegybank rendkívüli lépéseiről számolt be.


A turbulens piaci környezetben az MNB a rendelkezésére álló az eszköztár minden elemével készen áll beavatkozni, és nem csak az árstabilitási cél elérése érdekében, hanem a piaci stabilitásért is, hiszen középtávon ezen keresztül lehet elérni az árstabilitást.

A forintgyengülést Virág Barnabás két tényezőre vezette vissza. Az egyik a magas energiaszámla kifizetéséhez szükséges devizaszükséglet, ami komoly hiányt idézett elő a folyó fizetési mérlegben, a másik pedig a forint elleni pénzpiaci támadás. Az elmúlt hetekben a két hatás összekapcsolódott, ez pedig beavatkozást igényelt.

A monetáris tanács célzott intézkedésekkel reagál mindkét problémára. A devizaigény fedezése érdekében jelentős devizalikviditás biztosításáról döntött, hogy javítsa a kereslet-kínálati viszonyokat, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az év végéig az MNB biztosítja az energiaszámla kifizetéséhez szükséges deviza döntő részét. Méghozzá azonnal, mától.

A másik lépéssel jelentősen emelik a kockázati prémiumokat, amivel azt próbálják elérni, hogy a forintot ne eladják, hanem vásárolják a kereskedők.A forint iránt kereslet élénkítésének eszköze egy egynapos gyorstender lesz, amelyet 18 százalékos kamattal hirdetnek meg (ez öt százalékponttal magasabb , mint az alapkamat). Ami a devizaszükséglet előteremtéséhez szükséges swaptendereket illeti, ott 17 százalékos felárat kínál a jegybank.

Alapkamatemelést továbbra sem tervez az MNB, az alelnök úgy látja, a szeptember végén 13 százalékra emelt szint elegendő az inflációs folyamatok kézben tartásához.


Ne hagyd ki!