Orbán a rezsicsökkentés és a katázás átalakításáról.
Fotó: Shutetrstock

Orbán a rezsicsökkentés és a katázás átalakításáról

A rezsicsökkentésbe azért kellett belenyúlni, hogy meg lehessen tartani, a katázást pedig a nyugdíjkassza miatt kellett megváltoztatni, mert az ország a háborús helyzetben nem bír el ennyi katást. Összefoglaljuk a közrádiónak adott miniszterelnöki interjú legfontosabb, a hazai gazdaságra vonatkozó pontjait.


  • Senki sem gondolta volna február 24-én, hogy lezárul egy korszak, és új szakaszába lép az európai történelem, belelépünk a háború korába, mondta a miniszterelnök, a cél változatlanul az, hogy a fegyveres konfliktus ne terjedjen át Magyarországra.
  • Harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk. Két nagy csata lesz: energiáért, megélhetési költségvetésért, elviselhető rezsiárakért, de emellett lesz harc a munkahelyekért is.
  • A kormányfő szerint recesszióba lép az európai gazdaság, csökken a teljesítménye. Akinek van munkája, becsülje meg, és tegyen meg azért mindent, hogy meg is maradjon.
  • Orbán szerint az oroszokkal szemben alkalmazott európai szankciós politika hibás, tervezettel ellentétes hatást váltott ki, mert visszaütött az elrendelőire, ezért újra kell gondolni. Le kell ülni és békét kell kötni az oroszokkal.
  • Lesznek olyan országok, amelyekben nem lesz gáz, de Magyarországon lesz, csak nagyon drágán.
  • A rezsicsökkentéshez azért nyúltak hozzá, mert próbálják megmenteni. A kormányfő megértést kért az átlagnál többet fogyasztó családoktól. A háborús helyzetben nem lehet mindenkinek biztosítani ezt a kedvezményt, ha itt is 6 ezer eurót keresnének az emberek, kibírhatóak lennének a magasabb energiaárak, de mivel alacsonyabbak a keresetek, szükség van a rezsicsökkentésre.
  • Orbán szerint jó és szükséges döntés volt az új katatörvényt. A szabályozás, amelynek kidolgozásában maga is részt vett, eleinte jól működött, de aztán elkezdték kihasználni. A cégekkel van inkább baj, akik arra akarták rávenni az alkalmazottakat, hogy menjenek át katába, mondta a miniszterelnök. Ezt elbírta a gazdaság, de most a háború miatt már nem. Nem a költségvetés, hanem a nyugdíjrendszer miatt. Az nem megy ugyanis, hogy 450 ezer ember nem fizeti be a nyugdíjkasszába azt a pénzt, amit kellene, mert azt nem bírja el a rendszer. Az ország 50-100 ezer katást még elbír, de többet nem.


Ne hagyd ki!