Minisztériumi értékelés a 2024-es költségvetés elfogadásáról
Fotó: Shutterstock

Minisztériumi értékelés a 2024-es költségvetés elfogadásáról

Háborús időkben védelmi költségvetés készült, ami megvédi az ország biztonságát, a családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést - összegezte a jövő évi költségvetés parlamenti jóváhagyása alkalmából kiadott közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).


A 2024-es költségvetésben több forrás jut a védelmi kiadásokra, így megerősödik a Honvédelmi Alap. Megújul a családtámogatási rendszer, megmaradnak a családi adókedvezmények és biztosítottak a Rezsivédelmi Alap forrásai is - sorolta a PM. A kormány a nyugdíjasoknak tett ígéretéhez híven, háborús időkben is megőrzi a nyugdíjak értékét, biztosítja az inflációkövető nyugdíjemelést és garantálja a már teljes egészében visszaépített és megemelt 13. havi nyugdíj folyósítását.

A kormány kiemelt célként a Honvédelmi Alap megerősítésén keresztül megteremti a honvédelmi fejlesztések forrásait, valamint megerősíti hazánk fizikai biztonságát. A közel 1310 milliárd forintos alapnak köszönhetően a honvédelemre fordított kiadások 2024-ben meghaladják a GDP 2 százalékát - erősítette meg a PM. A gazdasági növekedés mértéke 2024-ben, várhatóan 4 százalékos lehet.


A kormány fenntartja azt a célját, hogy megőrzi az ország pénzügyi stabilitását és egyensúlyát, így 2024-ben 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal és az államadósság 66,7 százalékra való csökkentésével számol. Az infláció mértékét az év végére (a mostani 20,1 -ről) egyszámjegyűre, majd 2024-ben éves szinten 6 százalékra csökkentik.

2024-ben is megmarad a Rezsivédelmi Alap, aminek célja, hogy védelmet nyújtson a kiszámíthatatlan világpiaci energiaárak emelkedésével szemben, ezáltal biztosítva a magyar családok és vállalatok anyagi biztonságát és energiaellátását. A Rezsivédelmi Alap forrásai 2024-ben meghaladják az 1340 milliárd forintot.

A kormány megvédi a családtámogatásokat, a családi adórendszert, a családi adókedvezményeket, és a nyugdíjak vásárlóértékét. Az Országgyűlés a 2024-es költségvetést 121 igen és 44 nem szavazattal elfogadta.

Ne hagyd ki!