Drágult az idősek ellátása, pedig szükség lenne dédiszitterekre
Fotó: Shutterstock

Hallottál a dédiszitterekről? A covid miatt is drágult a szociális ellátás

Mióta májusban kiderült, hogy Schmuck Andor dédiszitternek áll, a közbeszédben sűrűbben fordul elő maga a kifejezés, talán többen utána is néztek, mi fán terem a dédiszitterkedés. A szolgáltatás nem újkeletű, ám jócskán pörög a biznisz 2021-ben. A szociális szolgáltatás egy széleskörű szegmens az egészségügyben, egyben megoldást is jelenthet sok család szenzitív problémájára.


Idősotthontól az otthoni ápolásig 

A szociális szolgáltatás rengeteg mindent foglal magában, bizonyos bentlakásos intézmények, a gyermekotthonok, idősotthonok ugyanúgy ide tartoznak, ahogy a hospice szolgáltatások, a rehabilitáció, betegszállítás, a szociális gondozás és az otthon ápolási lehetőségek.

Beteg és szociális szolgáltatások kategóriában 194 intézmény szerepel az árbevétel szerinti legjobb 1000 intézmény közt, közülük 54 működik a főváros területén. A kategórián belül a betegszállítás domborodik ki 45 szereplőjével, idősotthonból 42, otthonápoló intézményből pedig 21 került a Haszon listákra (https://listak.haszon.hu/). Vegyesen vannak jelen állami és magánkézben lévő intézmények.

Az Opten adatai szerint összesen több mint 8500-an dolgoznak szociális kötelékben az egészségügyön belül, a létszám majdnem 100-zal nőtt az előző évhez képest. Bevétel szempontjából is növekedés tapasztalható, míg 2019-ben 42,9 milliárd forint volt a szegmens összárbevétele, 2020-ban már 45,9 milliárddal számoltak el.

A covid szektorra gyakorolt hatásai

Az idősellátás 2020-ban azért is került előtérbe, mert a koronavírus fertőzések nagy számban nőttek a bentlakásos intézményekben, sokan meg is kérdőjelezték az ellátórendszer megfelelő működését.

A 86 férőhellyel rendelkező martonvásári Harmónia-Gondoskodás Idősek Otthona 184. az árbevétel szerinti legjobbak közt, 2020-ban 394 millió forintot értek el. Szolgáltatásukkal elég népszerűek. Teljes körű ellátást kapnak az idős kliensek, legyen szó a lakók étkeztetéséről, egészségügyi és mentálhigiénés ellátásáról, lakhatási feltételeik optimális szintű biztosításáról, szabadidős programok szervezéséről - írják honlapjukon. Akár tartós vagy átmeneti jelleggel is igénybe vehetők szolgáltatásaik, az alapdíjon túl némi fizetségért pedig extrák is kérhetők, mint pedikűr, masszázs vagy gyógytorna. A 24 órás nővérszolgálat és a rendszeres orvosi vizsgálatok az alapcsomag részei, az értékekre, ahogy a kliensek jólétére természetes, hogy vigyáznak.

Varga Zoltán igazgató megkeresésünkre reagálva kifejtette, hogy a koronavírus járvány hatalmas megterhelést jelentett a Kft. által fenntartott idősotthonnak és a Harmónia Gondoskodás Boróka Otthonnak is. A járványügyi intézkedések bevezetése előtt teltházzal működtek, az országos tisztifőorvos által elrendelt zárlatot követően az ellátotti létszám folyamatosan csökkent - 5 hónap alatt 16 fővel.

A bevételkiesés a mindennapi működésüket is veszélyeztette az igazgató szerint, ráadásul a fertőtlenítéshez szükséges extra eszközök, védőfelszerelések, tesztek beszerzéséről is az intézménynek kellett gondoskodnia, ami a szabályok maximális betartása mellett újabb anyagi terheket jelentett és jelent a mai napig.

A Harmóniában szerencsére nem betegedtek meg a lakók, a jövőre való tekintettel az intézményben továbbra is fertőtlenítenek, a gondozók majdnem mindegyike megkapta már a harmadik oltását is, a látogatók helyes maszkhasználatát pedig maradéktalanul ellenőrzik.

Amennyiben elrendelik az intézmények zárlatát, ennek eleget teszünk, illetve intézményvezetői hatáskörben is hozhatók korlátozó intézkedések, és ha szükséges, meg is tesszük a megfelelő lépéseket

- vetítette előre Varga Zoltán.

Otthoni ellátás 

Megoldás azoknak is van, akik ódzkodnak az idősotthonoktól, otthoni ápolási szolgálatból 21 ért el 73 millió forint feletti nettó éves árbevételt. A NURSE Humánegészségügyi és Szolgáltató Kft. pont az ilyen esetekben nyújt megoldást, a Haszon listák top 1000-ben a 274. helyet foglalja el.

Nappali felügyeleti csomagjuk 430 ezer forintos havidíjjal jár, az éjszakai felügyeleti csomag 510 ezer, de mondjuk stroke-on átesett betegek rehabilitációját is vállalják, havi potom 520 ezer forintért. Megkérik a szolgáltatás árát, de ez nem azt jelenti, hogy az összeg kidobott pénz lenne. A rehab csomag része egy 24 órás segédápolói felügyelet, valamint gyógymasszőr és gyógytornász is közreműködik a felépülésben hetente több alkalommal.

Drága a szolgáltatás

A szegmens kritikusai szerint a nyújtott szolgáltatás rendkívül túlárazott. Sajnos a szürkegazdaság nem kerülte el ezt a területet sem, a legtöbb, amit egy hozzátartozó tehet, hogy teljesen számlaképes intézményt választ, a pénzéért pedig megfelelő szolgáltatás is jár. A Harmónia-Gondoskodás Idősek Otthonában 2021 januárjában emeltek a tarifákon, ami 6000 forint/napi összeget jelent, a döntést a járvány súlyos epizódjainak hatására kellett meghoznia az intézményvezetésnek, de Varga szerint ennél jóval drágábbak is vannak az iparágon belül.

Ne hagyd ki!